Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας Metinvest ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι επιχειρήσεις της δεν θα λειτουργήσουν ποτέ υπό ρωσική κατοχή και ότι η Ουκρανία έχει χάσει αυτήν τη στιγμή πρόσβαση στο 30% έως 40% της παραγωγικής ικανότητας της μεταλλουργίας της στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Η εταιρεία που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιδηρομεταλλεύματος της Ευρώπης, έχει απωλέσει περισσότερο από το μισό την παραγωγή της σε σιδηρομετάλλευμα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Metinvest κατέχει δύο τεράστια χαλυβουργεία – το Illich και το Azovstal – στην πόλη της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα και έθεσε τις δύο εγκαταστάσεις σε ένα ειδικό καθεστώς «θερμής συντήρησης» για την προστασία του εξοπλισμού και την πρόληψη βιομηχανικών ατυχημάτων, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Η πόλη από τότε έχει καταστραφεί από εβδομάδες βομβαρδισμών και πολιορκίας και μια πολύ μικρή ουκρανική δύναμη προσπαθεί να αντέξει στον ρωσικό κλοιό με περιορισμένες πλέον πιθανότητες επιτυχίας.

Αδύνατος ο υπολογισμός των ζημιών

Η Metinvest με ανακοίνωσή της στο Reuters τονίζει ότι οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ότι ήταν αδύνατο να γίνει απολογισμός και να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, καθώς οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται.

«Πιστεύουμε στη νίκη της Ουκρανίας και σχεδιάζουμε να ξαναρχίσουμε την παραγωγή μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις της Metinvest δεν θα λειτουργήσουν ποτέ υπό ρωσική κατοχή», τονίζεται στην ανακοίνωσή αυτή.

Τα εργοστάσια της Metinvest στη Μαριούπολη αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο της μεταλλουργικής παραγωγής της Ουκρανίας.

«Η χώρα έχει χάσει το 30-40% της μεταλλουργικής της παραγωγικής ικανότητας, καθώς τα εργοστάσια δεν λειτουργούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι εργασίες τους θα ξαναρχίσουν, αλλά για αυτό η Μαριούπολη πρέπει να παραμείνει ουκρανική», κατέληξε η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας