Η Ρωσία ενδέχεται να έχει χρεοκοπήσει, καθώς πραγματοποίησε πληρωμές ομολόγων σε δολάρια με ρούβλια,

Σύμφωνα με το Reuters, «η Ρωσία φέρεται να πραγματοποίησε πληρωμές για δύο ομόλογα που λήγουν το 2022 και το 2042 σε ρούβλια αντί για δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί αλλαγή στους όρους πληρωμής σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια ομολόγων και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί πως αθετεί υποχρεώσεις σύμφωνα με τον ορισμό της Moody’s, αν δεν προβεί σε διορθωτικές κινήσεις μέχρι τις 4 Μαΐου, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Moody’s ανέφερε ότι ενώ ορισμένα ρωσικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, τα επίμαχα που εκδόθηκαν πριν από το 2018 και λήγουν το 2022 και το 2042  δεν  επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση.

Η άποψη του οίκου

Η άποψη της Moody’s είναι ότι οι επενδυτές δεν τηρήθηκε η συημβατική υποχρέωση κατά την ημερομηνία λήξης της πληρωμής.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αντιτείνει ότι η Δύση την εμπόδισε να το πράξει, επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις μετά την εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η χρεοκοπία του 1998

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Ρωσία το 1998 χρεοκόπησε και υποτίμησε το ρούβλι, όταν στην προεδρία βρισκόταν ο Μπόρις Γέλτσιν.

Αυτή τη φορά, η Ρωσία έχει τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει, επειδή τα αποθεματικά – τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο – που διέταξε ο Πούτιν να δημιουργηθούν για μια τέτοια κρίση έχουν παγώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Η εποχή Λένιν και Στάλιν

Θα μπορούσε να είναι η πρώτη μεγάλη χρεοκοπία της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ακόμη και όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, η Ρωσία ανέλαβε το εξωτερικό της χρέος.

Το 1918, οι μπολσεβίκοι επαναστάτες υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν αποκήρυξαν το τσαρικό χρέος, συγκλονίζοντας τις παγκόσμιες αγορές χρέους, λόγω του ότι η Ρωσία είχε τότε ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο.

Η Σοβιετική Ένωση υπό τον Ιωσήφ Στάλιν σταμάτησε να εξυπηρετεί δάνεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή