
Η μείωση του ιικού φορτίου στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού γίνεται αισθητή μόνο μετά την ενισχυτική (τρίτη) δόση εμβολίου, όπως δείχνει μία νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου (UNIGE) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (HUG) της Γενεύης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιζαμπέλα Έκερλε του Τμήματος Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», μελέτησαν σχεδόν 600 συμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19, εμβολιασμένους και μη, στους οποίους μετρήθηκε το λοιμογόνο ιικό φορτίο. Αυτό το φορτίο αποτελεί βασικό παράγοντα -αν και όχι τον μοναδικό- που καθορίζει πόσο μολυσματικός θα είναι κάποιος άνθρωπος με κορονοϊό για τους γύρω του. Η μελέτη συνέκρινε το ιικό φορτίο σε τρεις ομάδες εμβολιασμένων και μη ασθενών (με αρχική παραλλαγή, Δέλτα και Όμικρον) στη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών λοίμωξης με συμπτώματα.
Υψηλότερο φορτίο προκαλεί η Δέλτα από την Όμικρον
Η μελέτη βρήκε ότι η Δέλτα προκαλεί σημαντικά υψηλότερο ιικό φορτίο τόσο σε σχέση με την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού όσο και με την Όμικρον. Επίσης, ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί είτε από τη Δέλτα είτε από την Όμικρον. Οι άνθρωποι με λοίμωξη Δέλτα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ιικό φορτίο μετά από δύο δόσεις mRNA εμβολίου (Pfizer/BioNTech ή Moderna), σε σχέση με τους ανεμβολίαστους που μολύνθηκαν από παραλλαγή Δέλτα.
Όμως, ενώ στην περίπτωση της Δέλτα η μείωση του ιικού φορτίου επιτυγχάνεται από τις πρώτες δύο δόσεις, στην Όμικρον αυτό παρατηρείται μόνο μετά την τρίτη δόση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο άνθρωποι που είχαν κάνει και ενισχυτική δόση εμφάνιζαν μειωμένο ιικό φορτίο σε περίπτωση λοίμωξης Όμικρον, ενώ σε όσους είχαν κάνει μόνο δύο δόσεις δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος αναφορικά με το ιικό φορτίο τους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Γιατί η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική αν το ιικό φορτίο είναι μικρότερο
Όπως ανέφερε η δρ Έκερλε, «αυτό δεν είναι παράδοξο από ανοσολογική πλευρά, καθώς πολλά εμβόλια απαιτούν τρεις δόσεις σε χρονική απόσταση αρκετών μηνών μεταξύ τους για να προκαλέσουν μία ανοσιακή απόκριση διαρκείας, όπως π.χ. συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β».
Επιπλέον, φαίνεται πως η μεγάλη μολυσματικότητα της Όμικρον -μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες παραλλαγές- σχετίζεται και με άλλους παράγοντες πέρα από το ιικό φορτίο. Γιατί η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, αν το ιικό φορτίο της είναι μικρότερο από εκείνο της Δέλτα και των άλλων παραλλαγών που προηγήθηκαν; «Ακόμη δεν το ξέρουμε, αλλά τα δεδομένα μάς δείχνουν πως άλλοι λοιμογόνοι μηχανισμοί παίζουν ρόλο σε αυτό», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Αναδυόμενων Νόσων HUG-UNIGE, Πολίν Βέτερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες
Το KPMG Digital Gateway, που στηρίζεται στο Microsoft Azure, παρέχει σε πραγματικό χρόνο σφαιρική εικόνα των φορολογικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε την ΑΜΚ 10 εκατ. ευρώ της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Ο ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κάλυψε εξ ολοκλήρου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των πρωταθλητών

Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος
Από τα Grammy στις επιχειρήσεις

Μια... χωριάτικη στο Μαρτίνι σας
Η νέα τάση για το δημοφιλές ποτό θέλει πιο αλμυρές γεύσεις από τον κήπο

Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι επεκτείνονται στην Ιταλία
Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, ένα brand από τα πλέον αναγνωρίσιμα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, επεκτείνεται και στην ιταλική χερσόνησο

Δεν έχετε εμπειρία, ούτε βιογραφικό; Προσλαμβάνεστε!
Οι ξενοδόχοι παλεύουν για προσωπικό

Αλλάζει το λιμάνι της Ραφήνας για την ηλεκτροδότηση πλοίων
Τι αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη στον ΟΤ

Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι και τι προσφέρουν οι εργοδότες
Τι δείχνει η έρευνα ManpowerGroup και Thrive

Η επόμενη πανδημία θα ξεκινήσει μέσα... από έναν παγετώνα
Τι δείχνει έρευνα κινέζων επιστημόνων

Carl Schou: Ποτέ δεν θα υπάρξουν πλοία χωρίς πληρώματα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wilhelmsen Ship Management μιλάει για τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στη ναυτιλία