Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών για τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται ότι θα αποκαλύψουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους Financial Times, εξαιτίας δύο παραγόντων που συντρέχουν: του πολέμου στην Ουκρανία –με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία- και του πληθωρισμού που αυξάνεται όλους τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Πώς ο παγκόσμιος δείκτης αβεβαιότητας φρενάρει την ανάπτυξη

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται οι περισσότερες ανακοινώσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 με τους αναλυτές να περιμένουν ότι η μέση ετήσια αύξηση κερδών ανά μετοχή θα διαμορφωθεί στο 5,2%.

Εάν η εκτίμηση επαληθευτεί, θα ισοδυναμεί με απότομη υποχώρηση από τον ρυθμό αύξηση του 32% του τέταρτου τριμήνου του 2021 και τον πιο υποτονικό ρυθμό μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Τα έσοδα των εταιρειών του S&P 500 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,9%, με τους τομείς της ενέργειας, των υλικών και των ακινήτων να πρωτοστατούν. Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 11,8%.

«Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, [το] πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι το μόνο τρίμηνο τα τελευταία 30 χρόνια με συρρικνωμένα καθαρά περιθώρια εν μέσω διψήφιας αύξησης των πωλήσεων, εκτός από το 2008 και το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν, παρομοίως με το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, αυτές οι περίοδοι χαρακτηρίστηκαν από σχετικά υψηλό πληθωρισμό και απότομες αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου», επισημαίνει η Goldman Sachs.

H εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet σημειώνει ότι από τις πρώτες 26 εταιρείες του S&P 500 που ανέφεραν αποτελέσματα σχεδόν τα δύο τρίτα κατέδειξαν το κόστος εργασίας και τις ελλείψεις ως παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα σημειώθηκαν επίσης ως αρνητικοί παράγοντες.

«Απογειώθηκε» ο κλάδος της ενέργειας

Ο ενεργειακός κλάδος αναμένεται να ηγηθεί του S&P 500 καθώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ενισχύουν τα έσοδα και τα κέρδη. Ο κλάδος προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κερδών κατά 255%, ενώ τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 45% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον Brent να εκτινάσσεται μέσα στον Μάρτιο κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή