«Καθώς οι σφοδρές μάχες και οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζουν να καταστρέφουν κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Παρά τους περιορισμούς πρόσβασης και ασφάλειας, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ παρέχουν βοήθεια σε ευάλωτα άτομα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτοντας ότι «χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστικά έργα στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία».

Αυτό ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο σε 143 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγκόσμια εκδήλωση υποσχέσεων «Stand Up For Ukraine» την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα καλύψει τις πιο πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και υγιεινή, στέγη και προστασία, βοήθεια σε μετρητά και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič , δήλωσε: « Με εκατομμύρια ανθρώπους εν κινήσει ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των ανελέητων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά. Με αυτά τα πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ, η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει γρήγορα ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω τη βοήθεια. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρισμό, και εκείνους που έχουν αναγκαστεί να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Ουκρανία, είμαστε μαζί σας»

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε 90 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για τη βοήθεια αμάχων που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό περιλάμβανε αντίστοιχα 85 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία. Στις 10 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε περαιτέρω ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στη Μολδαβία για να στηρίξει όσους εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει επίσης τη μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής προστασίας που έγινε ποτέ για να βοηθήσει τους πληγέντες τόσο στην Ουκρανία όσο και στις γειτονικές της χώρες. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 19.000 τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία από εφοδιαστικούς κόμβους της ΕΕ στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Η βοήθεια που συντονίζεται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ περιλαμβάνει βασικές προμήθειες όπως φάρμακα, τρόφιμα, γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και εξοπλισμό στέγασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή