Μπορεί τα νέα φέτος να είναι – για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – ευχάριστα για τους πολίτες, αφού επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν το πατροπαράδοτο ταξίδι στην ελληνική ύπαιθρο για το σούβλισμα του οβελία, όμως, όπως ήδη διαπιστώνουν όσοι κάνουν τους υπολογισμούς τους, τα κόστη για «Πάσχα στο χωριό» δεν είναι εκεί που τα άφησαν όταν ταξίδεψαν για τελευταία φορά, την άνοιξη του 2019. Η ενεργειακή κρίση συμπαρέσυρε τις τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό το ταξίδι για μια τετραμελή οικογένεια στον τόπο καταγωγής της καθώς το κόστος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά κατά πολύ το ύψος ενός βασικού μισθού. Ακριβότερο θα είναι το ταξίδι φέτος και για όσους επιλέξουν το ΙΧ, αφού και η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει, αναγκάζοντας αρκετούς να αναζητούν μέσω… social media συντροφιά για να επιμεριστούν το κόστος των καυσίμων. Ως φθηνότερη λύση παραμένει το τρένο ή το ΚΤΕΛ, αν και, ένα πολύωρο ταξίδι με μάσκες για μια οικογένεια με μικρά παιδιά, δεν φαντάζει ως το πιο ειδυλλιακό σενάριο.

Αναλυτικά, για μια τετραμελή οικογένεια, το κόστος για να μεταβεί αεροπορικώς στη Μυτιλήνη (μετ’ επιστροφής) ξεκινά από 706,13 ευρώ, στην Κέρκυρα από 612,40 ευρώ και στην Αλεξανδρούπολη από 671,20 ευρώ. Αντίστοιχα, αν μια οικογένεια με δύο παιδιά επιλέξει να μεταβεί με πλοίο στα Χανιά (μετ’ επιστροφής, με όχημα και καμπίνα) θα χρειαστεί 516 ευρώ, στη Μύκονο (με όχημα) 533 ευρώ, ενώ στη Ρόδο, 881 ευρώ. Ταξιδεύοντας με ΙΧ, από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, η οικογένεια θα χρειαστεί 216 ευρώ, για Καλαμάτα 100 ευρώ και για Ιωάννινα 206 ευρώ.

Μεγάλες αυξήσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως, θα πρέπει να βάλει η ελληνική οικογένεια και για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, καθώς το κόστος του έχει αυξηθεί κατά 35% (ΙΝΚΑ). Στη Βαρβάκειο, όπου οι τιμές για τα αμνοερίφια κυμαίνονται στα 10-11,50 ευρώ, οι καταναλωτές… παραμιλούν πάνω από τους πάγκους, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι έμποροι, «όλοι ρωτάνε για τις τιμές, ένας παίρνει, 10 φεύγουν». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν πρόβατο ή γίδα ως πιο φθηνή εναλλακτική. «Οι τιμές ανεβαίνουν ένα ευρώ τη μέρα, το Σάββατο το αρνί είχε οκτώ ευρώ, σήμερα έφτασε τα 11 και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 15», αναφέρει στα «ΝΕΑ» πωλητής της Βαρβακείου. Αθροίζοντας τα κόστη από τα προϊόντα που συνθέτουν παραδοσιακά το αναστάσιμο τραπέζι, προκύπτει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί φέτος περί τα 200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος πέρσι ήταν στα 160 ευρώ. Αλλωστε, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης οι καταναλωτές φέτος υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ για να κάνουν Πάσχα με αξιοπρέπεια: «Η αγορά είναι μουδιασμένη, οι παραγγελίες είναι 50% σε σχέση με πέρσι. Πρέπει όλοι να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας, να συγκρατηθούν οι τιμές για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει το κρέας και να γιορτάσει το Πάσχα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης