Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο Σικάγο ξεπέρασαν τα 8 δολάρια το μπουσέλ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, πλησιάζοντας σε ιστορικό υψηλό, καθώς ο πόλεμος απειλεί τις παγκόσμιες προμήθειες, ενισχύοντας τη ζήτηση για σιτηρά στις ΗΠΑ.

Τελευταία φορά που οι τιμές άγγιξαν τα 8 δολάρια ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά την καταστροφική ξηρασία και τη ζέστη που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλησιάζουν το υψηλό όλων των εποχών των 8,49 δολαρίων το μπουσέλ που έφτασε την ίδια χρονιά.

Οι παγκόσμιες προοπτικές για τις προμήθειες καλαμποκιού έχουν δεχθεί πλήγμα καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσει τη γεωργία και τις εμπορικές ροές σε μια περιοχή που ευθύνεται για περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών. Επιπροσθέτως η αύξηση του κόστους λιπασμάτων μειώνει τις προοπτικές φύτευσης στις ΗΠΑ.

Η ζήτηση επίσης αυξάνεται. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πώληση αμερικανικού καλαμποκιού στην Κίνα ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο τόνους.

Η επόμενη σοδειά καλαμποκιού της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι μειωμένη σχεδόν κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Οι αμερικανοί αγρότες είναι έτοιμοι να φυτέψουν περισσότερη σόγια από καλαμπόκι για μόλις τρίτη φορά, καθώς οι τιμές ρεκόρ των λιπασμάτων ωθούν τους καλλιεργητές να απομακρυνθούν από τα δημητριακά που είναι εντάσεως κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές