Συναντήσεις με ομολόγους της από τις κορυφαίες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, αναμένεται να έχει αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν, και ο αναπληρωτής υπουργός Γουάλι Αντέγιεμο, ετοιμάζονται για μια γεμάτη ατζέντα σε οικονομικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τους ηγέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις συναντήσεις αυτές προκειμένου να προτρέψει τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία, ώστε να τερματίσει τον «απερίσκεπτο πόλεμο» στην Ουκρανία.

Και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην καταστολή όσων επιδιώκουν να ξεγλιστρήσουν από τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά και σε εκείνους που διευκολύνουν τέτοιες προσπάθειες.

Η Τζάνετ Γέλεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20. Ωστόσο, θα μποϊκοτάρει ορισμένες συνεδριάσεις εάν συμμετέχει σε αυτές η Ρωσία, ώστε να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την άποψη της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

«Η υπουργός πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε την ανάγκη για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να σταθούν μαζί για να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη και να προστατεύσουν την ειρήνη και την ευημερία», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Θα χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας για να συνεργαστεί με τους συμμάχους για να συνεχίσουμε τις ενωμένες προσπάθειές μας για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία, μετριάζοντας ταυτόχρονα τις δευτερογενείς επιπτώσεις».

Αν και η Γέλεν είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις επιπτώσεις, «είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας να θέσουμε υπόλογη τη Ρωσία και την ηγεσία της και έχουμε επιβάλει εξοντωτικές κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για να τιμωρήσει τις χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και να περιορίσουν την ικανότητα του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να προβάλλει την εξουσία.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των κυρώσεων ή τους στόχους.

Οι Ρώσοι οικονομικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στη συνεδρίαση της G-20 την Τετάρτη, η οποία φιλοξενείται επίσημα από την Ινδονησία.

Άλλοι αξιωματούχοι από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου ενδέχεται επίσης να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις, δήλωσε γαλλική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε την αποβολή της Ρωσίας από το G-20.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»
Διεθνή |

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»

Ο Ρώσος φωτορεπόρτερ Nikita Teryoshin παρακολούθησε, για χρόνια, εκθέσεις όπλων σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό βιβλίο. Η έκδοσή του προσφέρει μια ματιά στην ενοχλητικά πραγματική, επαίσχυντη και ευημερούσα επιχείρηση του πολέμου.