Οι εργοδότες και τα συνδικάτα της Γερμανίας, ένωσαν τις φωνές τους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην άμεση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων και απώλεια θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Ένα γρήγορο εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε απώλεια παραγωγής, διακοπές λειτουργίας, περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», ανέφεραν ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της ομάδας εργοδοτών BDA, και ο Ράινερ Χόφμαν, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων DGB, σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η δήλωση έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν πιθανές νέες ενεργειακές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, μετά την απόφαση της 7ης Απριλίου να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα από τον Αύγουστο. Οι ηγέτες της Ουκρανίας λένε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας χρηματοδοτούν τον καταστροφικό πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και πρέπει να τερματιστεί.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει. Τα 27 κράτη της ΕΕ προμηθεύονται περίπου το 40% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία και περίπου το 25% του πετρελαίου τους.

Προβλήματα στη Γερμανία

Η Γερμανία, σημαντικός κόμβος παραγωγής και εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής σε ένα άμεσο κλείσιμο και είπε ότι σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους και τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2024. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ έχει σκιαγραφήσει βήματα για τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους μέσω της χρήσης περισσότερου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και του Αζερμπαϊτζάν, της εισαγωγής περισσότερου υγροποιημένου αερίου, της επιτάχυνσης της ανάπτυξης αιολικών και ηλιακών έργων και της εντατικοποίησης των προσπαθειών διατήρησης.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke ότι «ένα άμεσο εμπάργκο αερίου θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία».

Κυρώσεις

Παρά τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών και ιδιωτών, η ΕΕ συνεχίζει να στέλνει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εταιρείες έντασης αερίου περιλαμβάνουν παραγωγούς γυαλιού, μετάλλων, κεραμικών και χημικών. Αξιωματούχοι του κλάδου λένε ότι το φυσικό αέριο θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα.

Οι αναλυτές λένε ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο θα ήταν ευκολότερο να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο, αλλά ότι ένα μποϊκοτάζ θα εξακολουθούσε να οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ενέργειας που θα έπλητταν τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ στην ΕΕ 7,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία ανέλαβε για 13 δισ. δολάρια τη σύμβαση για το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.