Η αποχώρηση δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνο στη Μόσχα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανέφερε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Και πρόσθεσε ότι οι αρχές διέθεσαν 3,36 δισεκατομμύρια ρούβλια (41 εκατομμύρια δολάρια) για να τους υποστηρίξουν.

Εξασφάλιση μισθού

Δεκάδες δυτικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ή ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι επιχειρήσεις έχουν πουληθεί, τα γραφεία έχουν κλείσει και η παραγωγή όλων, από μπύρα μέχρι αυτοκίνητα έχει σταματήσει.

Δεκάδες από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s ( MCD ) — η οποία απασχολεί 62.000 άτομα στη χώρα — έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, τουλάχιστον για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο όμιλος Ingka της Σουηδίας, ιδιοκτήτης του λιανοπωλητή ΙΚΕΑ, έχει 15.000 υπαλλήλους στη Ρωσία. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNN Business τον περασμένο μήνα ότι έχει εγγυηθεί μισθό τριών μηνών στους εργαζομένους της.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό οι εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν την υποστήριξη αυτή. Ο Σομπιάνιν είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση παρεμβαίνει για να βοηθήσει αυτούς τους εργάτες που έχουν μείνει πίσω.

Κρατική στήριξη

«Το πρόγραμμα [υποστήριξης] απευθύνεται σε υπαλλήλους ξένων εταιρειών που έχουν προσωρινά αναστείλει τις δραστηριότητές τους ή αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία», είπε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το σχέδιο βοήθειας περιλαμβάνει εκπαίδευση, απασχόληση σε προσωρινά και δημόσια έργα και κίνητρα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους των οποίων οι εταιρείες έχουν αποχωρήσει.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει την οικονομία της Ρωσίας και ώθησαν τη χώρα στα πρόθυρα της πρώτης χρεοκοπίας για το εξωτερικό χρέος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθιά ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή