«Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουμε να εισάγουμε ρωσικό πετρέλαιο». Αυτό δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, αναφορικά με το θέμα της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε, ο Μακρόν είναι από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίες έθεσαν το θέμα και πριν τη λήψη των αποφάσεων για το προηγούμενο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Στις 8 Απριλίου όμως το πετρέλαιο έμεινε εκτός κυρώσεων. Η ΕΕ αποφάσισε να άρει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, να κλείσει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία και να απαγορεύσει την εξαγωγή πολλών αγαθών και τεχνολογιών στους επιτιθέμενους.

Πλέον οι ηγέτες της ΕΕ έχουν βάλει στο κάδρο και το πετρέλαιο. Οι επικείμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία θα στοχεύουν τις τράπεζες, ιδίως τη Sberbank, καθώς και το πετρέλαιο, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή.

«Δεν υπάρχουν ταμπού, το ρωσικό πετρέλαιο είναι κάτι που μπορεί να αντικατασταθεί πιο εύκολα», σχολίασε μετριοπαθώς ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ απορροφά τα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Το 2021 η Μόσχα προμήθευσε το 30% του αργού και το 15% των προϊόντων πετρελαίου που εισήγαγε συνολικά η ΕΕ. «Ο λογαριασμός των εισαγωγών πετρελαίου ήταν τετραπλάσιος από εκείνο των εισαγωγών φυσικού αερίου, 80 δισ. δολάρια έναντι 20 δισ. δολαρίων αντίστοιχα», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή