Πιστοί στο ραντεβού τους με την εφορία είναι εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την αυλαία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αρκετοί φορολογούμενοι προχώρησαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα στατιστικά

Αναλυτικότερα μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 265.951 εκκαθαριστικά σημειώματα σύμφωνα με τα οποία:

  • Το 59,39% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 265.951 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 157.950 είναι μηδενικά.
  • Για το 15,21% των φορολογουμένων ή 40.447 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ δηλαδή 290 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
  • Συνολικά το 74,6% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή
  • Το 25,40% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 67.554φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 33,7 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 499 ευρώ.

Εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά καθώς το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστησαν μείωση εισοδήματος εξ αιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, το «κλείσιμο» επιχειρήσεων με κρατική εντολή και την πτώση τζίρου.

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2023.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Ποιοι είναι υπόχρεοι

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι σε υποβολή φορολογική δήλωση είναι φέτος:

– Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

– Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: 30 απαντήσεις στους γρίφους των κωδικών του Ε1

– Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

– Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax