Συναγερμό προκάλεσαν στον ΟΗΕ τα στοιχεία που συσσωρεύονται από την παρατεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, που πλέον δείχνουν πως η περιοχή απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή που θα υποχρεώσει εκατομμύρια κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ίσως και τις χώρες τους για την επιβίωση τους.

Η δυσχερή κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω και από τις συνέπειες του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων και δυσχεραίνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με πείνα σε Κένυα, Σομαλία και Αιθιοπία, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και έχει πλήξει σοβαρά και την κτηνοτροφία.

Οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον ένα μήνα και ούτε φαίνονται για την ώρα στον ορίζοντα. Αυτό προκαλεί ένα ντόμινο συνεπειών που απειλεί φέτος με καταστροφή και πείνα από 14 έως και 20 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με το World Food Program του ΟΗΕ.

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται στη Σομαλία όπου υπολογίζεται ότι πλήττεται το 40% του πληθυσμού, ήτοι τουλάχιστον έξι εκατομμύρια κάτοικοι, που βρίσκεται σε άμεση ανασφάλεια για την διασφάλιση των αναγκών τους σε τρόφιμα.

Στην Κένυα και κυρίως στις βόρειες περιοχές τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται με πείνα.
Στην Αιθιοπία, τα επίπεδα πείνας στις επαρχίες του νότου έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια έκτακτης ανάγκης, με την κατάσταση της χώρας συνολικά να επιβαρύνεται και από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται, κυρίως στο βορρά, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Τιγκράι.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί πως η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει μαζικό κύμα εκτοπισμένων και μεταναστών και για το σκοπό αυτό ζητά άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 473 εκατ. δολαρίων μέσα στο επόμενο εξάμηνο για να υποστηριχθούν οι βαλλόμενες περιοχές.

Σε ανάλογη έκκληση του, τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανταπόκριση της Δύσης ήταν χλιαρή, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν λιγότερο από το 4% των κονδυλίων που χρειάζονταν. Έκτοτε, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα