Tην αποφασιστικότητα της Federal Reserve να μειώσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων  τον επόμενο μήνα.

«Είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, είπε ο Πάουελ ενώ συμμετείχε σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Μαΐου».

Οι δηλώσεις του Πάουελ ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τις συνηθισμένες αυξήσεις της κατά 25 μονάδες βάσης και θα κινηθεί πιο γρήγορα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Μια μονάδα βάσης ισούται με 0,01 ποσοστιαία μονάδα.

Οι επενδυτές αξιολογούν ότι μια πρόσθετη αύξηση 50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους,  θα ανέβαζε το επιτόκιο των Fed Funds, το οποίο καθορίζει το επίπεδο δανεισμού μιας ημέρας για τις τράπεζες αλλά επίσης συνδέεται με πολλά καταναλωτικά χρεόγραφα, στο 2,75%.

Στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, η Fed ενέκρινε την αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά στελέχη της Fed έχουν κάνει δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες ότι βλέπουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα καθώς ο πληθωρισμός  «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 8,5%.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επαναφέρουμε τη ζήτηση και την προσφορά συγχρονισμένα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα κάτω και να το κάνει χωρίς επιβράδυνση που ισοδυναμεί με ύφεση», εξήγησε ο Πάουελ. «Δεν νομίζω ότι θα ακούσετε κανέναν στη Fed να λέει ότι αυτό θα είναι απλό ή εύκολο. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πετύχουμε».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε. «Οι οικονομίες δεν λειτουργούν χωρίς σταθερότητα τιμών».

Η Fed είχε αντισταθεί στην αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2021, παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%. Στο πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε στα τέλη του 2020, η Fed είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν ικανοποιημένη με το να αφήσει τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος από το κανονικό, προς όφελος της επίτευξης πλήρους απασχόλησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή