Tην αντίθεση της Κίνας στις «μονομερείς κυρώσεις» και το «μακρύ χέρι του νόμου» επανέλαβε σε ομιλία του την Πέμπτη, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά της Ρωσίας, αλλά φρόντισε επίσης να μην παράσχει τέτοια βοήθεια στη Μόσχα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο ετήσιο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία που πραγματοποιείται στο νησί Χαϊνάν, στη Νότια Κίνα, ο Σι προειδοποίησε ότι οι τακτικές οικονομικής «αποσύνδεσης» και πίεσης, όπως η αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, δεν θα λειτουργήσουν.

«Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας» που υποστηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Σι.

«Αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας»

«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας για τις άλλες χώρες».

Η Ρωσία επέμεινε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις οφείλουν να σεβαστούν μια συμφωνία του 1999 που βασίζεται στην αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος άλλων.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά το τελευταίο διάστημα, μετά την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας από πολλές χώρες της Δύσης λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει. Μάλιστα το Πεκίνο έχει αποδώσει την κρίση της Ουκρανίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Σι τόνισε ότι απαιτούνται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία της Κίνας είναι ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη τάση της δεν έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή