Δύο μήνες συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο να έχει αφήσει πίσω του πολλές χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, πλέον και οι επιπτώσεις της σύρραξης στην παγκόσμια οικονομία είναι σαφείς και ξεκάθαρες.
Όπως περιγράφει το CNBC, σε ένα ήδη ταραχώδες πλαίσιο παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, λόγω και της διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινώνει την ανισομετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, βλάπτει το καταναλωτικό κλίμα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Πληθωρισμός
Τους επενδυτές τρομάζει ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η επιβραδυντική του επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη – το διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 7,7% φέτος στις ΗΠΑ και το 5,3% στην ευρωζώνη. Οι ανησυχίες για την αύξηση των τιμών ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα, οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση των τιμών, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα sell-offs στην αγορά.
Ανάπτυξη
Στο μεταξύ, ήδη το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χαμηλώνουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας πιέσεις στις τιμές», ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που άσκησε στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και, μαζί με την Ουκρανία, σιταριού και καλαμποκιού. Οι μειωμένες προμήθειες αυτών των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε απότομη άνοδο», ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ.
Τρόφιμα
Μία από τις κρισιμότερες επιπτώσεις του πολέμου είναι η θεματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Οι απέραντες εκτάσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας αποτελούν «παγκόσμιους σιτοβολώνες», ενώ εκτός από σιτάρι εξάγουν και τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων. Οι τιμές των τροφίμων είχαν πάρει την ανιούσα ήδη πριν τον πόλεμο, ενώ η κλιματική αλλαγή που επιφέρει εκτεταμένες καταστροφές καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη οδηγεί σε ελλείψεις τροφίμων που θα επηρεάσουν κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα πρωτίστως στις αναπτυσσόμενες, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist