Μετά από δεκαετίες αδιαφορίας και εγκατάλειψης μια σειρά έργων ανάπλασης με πρωταγωνιστή το Δημόσιο αναδιαμορφώνουν την εικόνα πολλών περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό σοβαρών επενδυτών είναι ισχυρό, ωστόσο η αποστολή της βέλτιστης αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια.

Από τη μια οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών και οι περιπτώσεις σημαντικών δημόσιων ακινήτων, όπου η αξιοποίησή τους από την πλευρά των τοπικών φορέων απέφερε πενιχρά αποτελέσματα και από την άλλη οι χιλιάδες καταπατήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρές αγκυλώσεις.

«Καλούμαστε να ξεπεράσουμε και να λύσουμε δυσκολίες σε μόνιμη βάση. Θέτουμε προτεραιότητες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε ως Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στη θετική αλλαγή που συντελείται και στην ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Στέφανος Δ. Βλαστός , CEO της ΕΤΑΔ, κατά τη διάρκεια του OT Forum, αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΤΑΔ στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


«Στόχος μας είναι με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα να θέσουμε τέρμα στην απραξία και απαξίωση των δημοσίων ακινήτων», σημείωσε ο κ. Βλαστός, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία της ψηφιοποίησης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ.

«Κατά τη διάρκεια πανδημίας καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε διαγωνισμούς και να υλοποιήσουμε μεγάλα και γρήγορα βήματα προς τη ψηφιακή μετάβαση. Βρίσκουμε λύσεις, έχουμε αρωγούς την κοινωνία, τους πολίτες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και βγάζουμε από την αφάνεια μια σειρά από ακίνητα μας», συμπλήρωσε ο κ. Βλαστός.

Στρατηγική επιλογή η επένδυση στα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πάνω 77 χιλιάδες τίτλους τουριστικών ακινήτων και υποδομών, όπως είναι οι Μαρίνες, τα Κάμπινγκ, τα Χιονοδρομικά Κέντρα, τα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Σπήλαια, τα Τουριστικά Περίπτερα, οι Ιαματικές Πηγές και τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, σειρά αστικών ακινήτων, αγροτικές και παραθαλάσσιες αγροτικές εκτάσεις, πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα και εγκαταστάσεις, αλλά και μεγάλα εμβληματικά ακίνητα τόσο στις πόλεις όσο και σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, η ΕΤΑΔ σήμερα επενδύει σημαντικά στα ακίνητα της σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Το Τουριστικά Περίπτερα της Αρβανιτιάς Ναυπλίου, της Λίνδου, του Μαραθώνα και της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, αλλά και οι επιχειρηματικές της μονάδες, όπως το Αχίλλειο Μουσείο, τα Σπήλαια Διρού, καθώς και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, είναι τέτοια παραδείγματα.

Οι διαγωνισμοί

Την ίδια ώρα, η Εταιρεία «τρέχει» τον διαγωνισμό για τη μεγάλη έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου, στην Κρήτη, όπου το Δημόσιο έχει έσοδα 40 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η γειτονική έκταση απέφερε σε ιδιώτες επενδυτές 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για εφέτος προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμών για σημαντικά ακίνητα, όπως το Τάε Κβον Ντο, η Ωκεανίδα στην Πλαζ Βουλιαγμένης και η Λίμνη Καϊάφα. Παράλληλα, δρομολογεί την αξιοποίηση των «Ξενία» Κοζάνης, Καλεντζίου, Τσαγκαράδας και Βυτίνας, ενώ αξιοποιεί τουριστικά ακίνητα, όπως το Κάμπινγκ Κουρούτας και Φαναρίου.

Μάλιστα ο κ. Βλαστός αναφερόμενος στην επικείμενη αξιοποίηση της Λίμνης Καϊάφα μέσω διαγωνισμού παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και μεγάλη τουριστική σημασία, για το οποίο στόχος της Εταιρείας είναι η υλοποίηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα εμβληματικό έργο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες που θα ενσωματωθούν στο tender offer με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» είπε. «Δεν θέλουμε ένα ακόμα μεγάλο ξενοδοχείο στον Καϊάφα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Οι Πόλεις που Αλλάζουν – Ουρανοξύστες, Επιχειρηματικά Πάρκα και Μεγάλες Αναπλάσεις στην Αθήνα», στην οποία εκτός από τον κ. Βλαστό συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea και του Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, αναδείχθηκε η ανάγκη της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται για την υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, οι αναπλάσεις αποτελούν μία δύσκολη υπόθεση όταν πραγματοποιούνται μόνο από τους ιδιωτικούς φορείς χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News