Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όπου οι Γάλλοι καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρί Λεπέν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Σε περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι ιδαιίτερα ασταθείς από πολιτική σκοπιά σίγουρα ο νικητής της Κυριακής έχει ιδιαίτερα βαρύτητα. Ο Μακρόν είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προωθεί πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή ορισμένων πρωτοβουλιών να διασφαλίσει ότι η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η Λεπέν παραμένει ευρωσκεπίστρια, έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα πρέπει να αποχωρήσει από το στρατωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ στηρίζει την προσέγγιση της Ρωσίας. Το πολιτικό επίδικο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ξεκάθαρο.

Αυτό φυσικά θα επηρρεάσει την γαλλική οικονομία, το ευρώ και φυσικά τις αγορές. Γι’ αυτό οικονομολόγοι αλλά μεγάλες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναλύσεις και προγνωστικά για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει του δεύτερου γύρου αυτού του Σαββατοκύριακου, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μακρόν έχει προβάδισμα 57,5% έναντι του 42,5% της Λεπέν. Όμως, καθώς οι εκλογές, όπως επισημαίνει το CNBC, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής πίεσης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο, σύμφωνα με τη Wall Street.

Πώς λοιπον βλέπουν οι μεγάλες τράπεζες το αποτέλεσμα της κάλπης;

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι σε ένα ποσοστό 90% ο Μακρόν θα βγεί νικητής από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, θα συνεχιστεί η φυσιολογική ροή των αγορών ακόμη και αν ο Μακρόν επιχειρήσει να αναβιώσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις τρέχουσες προβλέψεις της αγοράς.

Ωστόσο, εάν κερδίσει η Λεπέν, οι αγορές ενδέχεται να υποστούν σοκ εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας και την πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, οι προεδρικές εξουσίες υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από το κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η ικανότητα του τελικού νικητή να κυβερνήσει θα καθοριστεί από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και με μικρή κοινοβουλευτική δημοτικότητα, η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα θεσμικό αδιέξοδο.Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είπε η Goldman, προσθέτοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το spread των κρατικών ομολόγων.

Citigroup 

Η  Citigroup δίνει ένα ποσοστό 65% η γαλλική κάλπη να αναδείξει νικητή τον Μακρόν. Η τράπεζα της Wall Street σημειώνει ότι η πιθανότητα νίκης της Λεπέν είναι τώρα «σημαντικά πιο πιθανή από ό,τι το 2017», εν μέσω κινδύνων χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων και απροθυμίας των αριστερών ψηφοφόρων να στηρίξουν τον Μακρόν. Σε περίπτωση νίκης της Λεπέν αναμένεται οι χρηματιστηριακές αγορές να κινηθούν πτωτικά, με τις γαλλικές τράπεζες να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. «Μια αιφνιδιαστική νίκη της Λεπέν και η σχετική άνοδος των spread των ομολόγων, πιθανότατα θα ασκούσε καθοδική πίεση στο γαλλικό χρηματιστήριο». Το ευρώ, επίσης θα δεχόταν πίεση και πιθανότατα θα υποχωρούσε στο 1,065 έναντι του δολαρίου, ανέφερε η τράπεζα. Μια νίκη του Μακρόν, από την άλλη πλευρά, θα παρείχε «ήπια ανοδική πορεία».

Societe Generale 

Για τη Societe Generale, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου ασαφές και μια νίκη της Λεπέν «δεν μπορεί να αποκλειστεί». «Ο αγώνας είναι πολύ κοντά και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Εξακολουθούμε να βλέπουμε εφησυχασμό γύρω από αυτές τις εκλογές και μια νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε σε απότομες ανατιμήσεις»,αναφέρει  η γαλλική τράπεζα. Και πάλι, οι αγορές μετοχών —ιδιαίτερα οι τράπεζες της ευρωζώνης και οι ιταλικές μετοχές, που είναι και οι δύο ευαίσθητες στην ενσωμάτωση στην ΕΕ— θα ήταν από τις σκληρότερα πληγείσες σε περίπτωση νίκη της Λεπέν. Η τράπεζα κατονόμασε παλιότερα 37 γαλλικές εισηγμένες επιχειρήσεις με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστούν ιδιαίτερη πίεση από πολιτικούς κινδύνους από τηνκοινωνική αναταραχή, την εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και την πολιτική της ΕΕ. Ανάμεσα τους είναι οι Air France-KLM, Accor και Renault. Στις αγορές ομολόγων, εν τω μεταξύ, η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να εκτιναχθεί στις 90 μονάδες βάσης πριν τελικά βρεθεί στο εύρος των 60-90 μονάδων βάσης, σε περίπτωση νίκη της Λεπέν. Εάν επανεκλεγεί ο Μακρόν, τα spread πιθανότατα θα παραμείνου στα τρέχοντα επίπεδα στις 45-50 μονάδες βάσης, ανέφερε.

Διακυβεύονται πολλά

Πέρα όμως από τις αναλύσεις των μεγάλων τραπεζών ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή στη γαλλική πολιτική. «Μια νίκη για οποιονδήποτε από τους δύο θα οδηγούσε τη Γαλλία σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική, οικονομική, ευρωπαϊκή και γεωπολιτική τροχιά», αναφέρει η ING Economics. Ενώ μια νίκη του Μακρόν θα οδηγούσε πιθανότατα σε περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ, μια νίκη της Λεπέν θα ήταν «δυσμενής για τη συνοχή της Ευρώπης» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει νέα πίεση από αντιπάλους στη Ρωσία. «Καθώς η Γαλλία ήταν πάντα μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή Γάλλου προέδρου θα ήταν ένα απότομο ξύπνημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Λεπέν είναι επίσης πιο δύσπιστη για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας»,προσθέτει. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Λεπέν είναι η απόσυρση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ και η επιδίωξη προσέγγισης με τη Μόσχα — μια σαφής απόκλιση από την ευρύτερη στάση της ΕΕ. «Αυτό το άλμα στο άγνωστο θα οδηγούσε πιθανώς σε μια δυσμενή αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών και σε μια πολύ αβέβαιη οικονομική τροχιά, που θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια»συνεχίζει. Εν τω μεταξύ, οι αντικρουόμενες απόψεις του ζευγαριού για την εσωτερική πολιτική θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με την Berenberg Economics. «Πολλά διακυβεύονται για τη Γαλλία και την ΕΕ», σημείωσαν διαφορετικοί οικονομολόγοι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή