Η Harewood Biennial επέστρεψε φέτος και με θέμα «Ριζοσπαστικές Δράσεις» προσκάλεσε δημιουργούς να εξερευνήσουν τον ρόλο της τεχνουργίας στην επίλυση σημερινών κρίσεων. Συμμετέχοντας, ο βρετανός σχεδιαστής Sebastian Cox παρουσίασε το δεντρόσπιτο «Sylvascope» με το οποίο εξερευνά τα οφέλη της κοπής δέντρων σε δασώδεις περιοχές με κακή διαχείριση και υμνεί το ξύλο ως βιώσιμο υλικό για τεχνουργούς. Η ξύλινη δομή ανεγέρθηκε στις εκτάσεις του Harewood House, μιας έπαυλης στο Δυτικό Γιορκσίαρ της Βρετανίας, όπου φιλοξενείται η Μπιενάλε.

Το δεντρόσπιτο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διαχείρισης που στόχο έχει να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα σε ένα τμήμα των δασών κοντά στο κτήμα Harewood. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Cox, μια κακοδιαχειριζόμενη δασώδης περιοχή είναι εκείνη όπου ψηλά δέντρα καταλαμβάνουν κάθε τετραγωνικό μέτρο και δεν αφήνουν χώρο να αναπτυχθούν θάμνοι και άγρια ζωή που εξαρτάται από αυτούς. Η κοπή δέντρων επιλύει αυτό το πρόβλημα· δημιουργεί διάσελα, στα οποία το φως του ήλιου φτάνει στο έδαφος και επιτρέπει τελικά να γεννηθεί νέα ζωή.

«Ως κοινωνία μιλούμε πολύ για δενδροφύτευση, αλλά κανείς δεν είναι αρκούντως θαρραλέος να μιλά για κοπή δέντρων. Οι δασώδεις περιοχές ακμάζουν υπό διαχείριση, η οποία σχεδόν πάντα περιλαμβάνει το να κόβεις δέντρα. Θέλησα να φέρω αυτή τη συζήτηση σε μια δομή μέσα σε μια δασώδη περιοχή η οποία επανήλθε σε διαχείριση, στις εκτάσεις του Harewood House, ώστε ο κόσμος να στοχάζεται όταν επισκέπτεται» επισήμανε, στον λογαριασμό του στο Instagram, o Sebastian Cox.

Το δεντρόσπιτο «Sylvascope» σχεδιάστηκε ως πλατφόρμα θέασης ανάμεσα σε δύο κορμούς δέντρων. Κατασκευάστηκε από αγριόπευκο, έλατο Douglas και δρυ από το κτήμα Harewood. Στη βάση του ανεβαίνει μια σκάλα και έχει δύο ανοίγματα σε αντιδιαμετρικά σημεία. «Εστιάζει τη θέασή σου σε δύο συγκεκριμένες περιοχές στο διαχειριζόμενο δάσος και σου επιτρέπει να δεις την αλλαγή που θα επισυμβαίνει σε αυτές τις περιοχές τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Βρετανός σχεδιαστής. Η ξυλεία που περίσσεψε αποθηκεύθηκε για να πωληθεί ή να δοθεί σε ντόπιους και άλλους τεχνουργούς. Το δεντρόσπιτο θα παραμείνει στο Harewood House έως τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green