
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις σε ότι αφορά στην οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κυρίως σε ηλικίες 5-17 ετών.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών», λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ενώ ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι στην χώρα μας θα καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά.
«Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα»
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».
Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δε θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ωστόσο τόνισε ότι θα καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά.
Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ «ορφανά», κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».
Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.
«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κοροναϊό».
«Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών»
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αποφανθούν οι ειδικοί γιατροί για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κυρίως σε ηλικίες 5-17 ετών, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τις έξι».

«Εάν μιλάμε για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κοροναϊό» επεσήμανε ο καθηγητής Μαγιορκίνης για την οξεία ηπατίτιδα που «χτυπά» παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών.
Ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ειδικοί όπου θα έχουν μελετήσει διεξοδικά όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια που έχουν προκαλέσει την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών.
Για τις μάσκες στα σχολεία
Αναφερόμενος στην πανδημία του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.
Τάχθηκε δε υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο.
«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό επισήμανε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα