
Τρεις επιχειρηματίες και ένας πρώην αστροναύτης της Nasa επέστρεψαν σήμερα στη Γη, με έναν πύραυλο της SpaceX, αφού έμειναν για δύο και πλέον εβδομάδες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στην πρώτη αμιγώς ιδιωτική διαστημική αποστολή που έχει οργανωθεί ποτέ.
Στη θάλασσα
Η κάψουλα με τους τέσσερις επιβάτες έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Φλόριντα, γύρω στις 20.00 (ώρα Ελλάδας). Ένα σκάφος της SpaceX αναμένεται ότι θα τους περισυλλέξει από τον Ατλαντικό, στα ανοιχτά του Τζάκσονβιλ.

Η αποστολή Ax-1 που οργάνωσε η αμερικανική εταιρεία Axiom Space ήταν η πρώτη αμιγώς ιδιωτική αποστολή στον ΔΔΣ. Η Axiom αγόρασε από τη SpaceX το μέσο μεταφοράς και αποζημίωσε τη Nasa για τη χρήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος ήταν τρεις επιχειρηματίες που πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ο καθένας και ο πρώην αστροναύτης Μάικλ Λόπες-Αλεγκρία. Η εκτόξευση έγινε στις 8 Απριλίου από τη Φλόριντα και έφτασαν στον ΔΔΣ την επόμενη ημέρα.
Για 8 μέρες
Αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν εκεί μόνο για 8 ημέρες, όμως η αναχώρησή τους αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Συνολικά έμειναν 15 ημέρες στον ΔΣΣ και 17 σε τροχιά.

«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη που μας παρείχατε σε αυτήν την περιπέτεια, που κράτησε περισσότερο και ήταν ακόμη πιο συναρπαστική απ’ όσο προβλεπόταν», είπε ο Λόπες-Αλεγκρία, ο κυβερνήτης της αποστολής, τη στιγμή της αναχώρησης από τον ΔΔΣ.
Τα τρία μέλη
Τα τρία υπόλοιπα μέλη ήταν ο Αμερικανός Λάρι Κόνορ, ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας, ο Καναδός Μαρ Πάθι, επικεφαλής μιας επενδυτικής εταιρείας και ο Ισραηλινός πρώην πιλότος Έιταν Στίμπε, ο συνιδρυτής ενός επενδυτικού ταμείου.

Όλοι τους αρνούνται τον τίτλο του «διαστημικού τουρίστα» και υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον ΔΔΣ πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Οι εργασίες τους σχετίζονταν με τη γήρανση και τα καρδιολογικά προβλήματα ενώ ο Μαρκ Πάθι πέρασε πολύ χρόνο στο περίφημο «παρατηρητήριο» του Σταθμού, για να φωτογραφίσει τη Γη.

Στον ΔΔΣ παραμένουν πλέον τρεις Αμερικανοί, ένας Γερμανός και τρεις Ρώσοι αστροναύτες. Τις επόμενες ημέρες ο «πληθυσμός» του Σταθμού θα αυξηθεί κατά τέσσερα άτομα, τρεις Αμερικανούς και μία Ιταλίδα.


Latest News

Το YouTube, τα σχόλια και οι απάτες με υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων
Οι απατεώνες επιλέγουν επίκαιρα βίντεο στο YouTube και αφήνουν σχόλια που προωθούν ένα ψεύτικο «κενό» στην αγορά κρυπτονομισμάτων

«Πράσινο φως» για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μέσω ΕΣΠΑ
Στα 913 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός

Σε κινητά τηλέφωνα βρίσκεται πλέον 1 στις 4 κάρτες
Η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας
Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».

Τι είναι το σύστημα Halo που σώζει ζωές στη Formula 1
Πρόκειται για το σύστημα των υπερ – αυτοκινήτων της Formula 1, το οποίο έχει σώσει πολλές ζωές πιλότων κατά τη διάρκεια ατυχημάτων

Στον «αέρα» τα δεδομένα 1 δισ. Κινέζων μετά από κυβερνοεπίθεση
Χάκερ υποστηρίζει ότι έκλεψε αστυνομικά ηλεκτρονικά αρχεία περίπου ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών, με το δείγμα των δεδομένων να περιλαμβάνει αστυνομικές αναφορές από το 1995

NASA και Κίνα ερίζουν για τη... σελήνη
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για προσπάθεια στρατιωτικοποίησης

Μπλακ-άουτ «σίγησε» τα κινητά 40 εκατομμυρίων Ιαπώνων
Η πολυήμερη διακοπή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες.

Στη δίνη του πολέμου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Μειώθηκαν κατά 9,5% οι πωλήσεις το 2022

Επτά στους 10 αγοράζουν online - Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διατήρησε τη δυναμική που απέκτησε μέσα στην πανδημία