Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν ότι ο S&P 500 πρόκειται να «καταγράψει απότομη πτώση» και να εισέλθει σε πτωτική τροχιά αγορά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ταλαντεύονται μεταξύ της επόμενης αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε σημείωμα της Δευτέρας, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της επενδυτικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Michael J. Wilson, δήλωσαν ότι «ο S&P 500 φαίνεται έτοιμος να ενταχθεί σε μια παρατεταμένη bear market» ενόψει μιας εβδομάδας γεμάτης με ανακοινώσεις κερδοφορίας από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Apple .

«Εν ολίγοις, η αγορά έχει παραμείνει τόσο πολύ σε αυτό το σημείο, που δεν είναι σαφές πού βρίσκεται η επόμενη εναλλαγή», έγραψαν οι αναλυτές. «Από την εμπειρία μας, όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως σημαίνει ότι ο συνολικός δείκτης πρόκειται να πέσει απότομα, με σχεδόν όλες τις μετοχές να υποχωρούν απότομα».

Εάν οι αναλυτές έχουν δίκιο και ο S&P 500 εισέλθει σε πτωτική αγορά, αυτό θα σήμαινε πτώση 20% από το κλείσιμο ρεκόρ του δείκτη στις αρχές Ιανουαρίου στις 4.793,54 μονάδες. Αυτό θα οδηγήσει τον S&P 500 στις 3.837,25, ή περίπου 9,5% κάτω από το επίπεδο της Δευτέρας.

Μόνο τον περασμένο μήνα, ο S&P 500 έπεσε σχεδόν 7% καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα ταχύτερου ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Η Fed αύξησε ήδη τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε ότι είναι πιθανή μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Μάιο.

Η Morgan Stanley ανέφερε επίσης, ότι οι πολιτικές της Fed πιθανότατα σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο για τις εισηγμένες εταιρείες και την οικονομική ανάπτυξη.

«Το πρόβλημα είναι ότι η πτώση του πληθωρισμού συνοδεύεται από χαμηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και ως εκ τούτου αύξηση των πωλήσεων και των EPS. Για πολλές εταιρείες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό εάν αυτές οι μειώσεις του πληθωρισμού είναι γρήγορες και απότομες», έγραψαν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street