Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τους αυξημένους κινδύνους της πυρηνικής σύγκρουσης για την Ουκρανία και είπε ότι θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία» εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία προμηθεύοντας όπλα στο Κίεβο.

Ο Λαβρόφ, σε μια ευρεία συνέντευξη που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε επίσης ότι ο πυρήνας οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε ρωτηθεί για τη σημασία της αποφυγής του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και εάν η τρέχουσα κατάσταση είναι συγκρίσιμη με την κουβανική πυραυλική κρίση το 1962, ένα κρίσιμη σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρωσία, είπε ο Λαβρόφ, έκανε πολλά για να διατηρήσει την αρχή της προσπάθειας να αποτρέψει τον πυρηνικό πόλεμο με κάθε κόστος.

«Αυτή είναι η βασική μας θέση στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο Λαβρόφ.

«Δεν θα ήθελα να ανυψώσω αυτούς τους κινδύνους τεχνητά. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Η δύο μηνών εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από το 1945, έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς ή τραυματίες, έχει κάνει πόλεις και πόλεις σε ερείπια και έχει αναγκάσει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Λαβρόφ, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της Μόσχας, κατηγόρησε και την Ουάσιγκτον για την έλλειψη διαλόγου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά διέκοψαν όλες τις επαφές απλώς και μόνο επειδή ήμασταν υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους Ρώσους στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό για την εισβολή της Μόσχας στον νότιο γείτονά της.

Ωστόσο, υπογράμμισε είπε ότι οι προμήθειες της Δύσης σε εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin, τεθωρακισμένων οχημάτων και προηγμένων drones ήταν προκλητικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη σύγκρουση αντί να την τερματίσουν.

«Αυτά τα όπλα θα είναι νόμιμος στόχος για τη ρωσική στρατιωτική δράση στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Λαβρόφ.

«Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν γίνει στόχος περισσότερες από μία φορές (από τις ρωσικές δυνάμεις). Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά;» πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου και εξοπλίζει αυτόν τον πληρεξούσιο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος».

Είπε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν διαπραγματεύονταν καλή τη πίστη και ότι ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην ηθοποιός, είναι σαν τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο να παίζει με το κοινό αντί να ασχολείται με το καθήκον που έχει — τις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης