Τέλος καλό, όλα καλά: η Γαλλία με το 59% του Εμμανουέλ Μακρόν (85% στο Παρίσι, πρώτος και στα 900 εκλογικά τμήματα της Πόλης των Φώτων!) έδωσε ξανά μαθήματα δημοκρατικότητας και υπευθυνότητας όχι μόνο στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά σε όλον τον κόσμο – κυρίως σε Αμερικανούς και Βρετανούς σχολιαστές που δεν κοιτάνε το χάλι τους αλλά συνεχώς δίνουν μαθήματα σε Γάλλους και Γερμανούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους «από τα άκρα» και την Ανατολή.
Είναι τουλάχιστον περίεργο οι διανοητικές ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου να μας προειδοποιούν συνεχώς ότι κινδυνεύουμε από τη λαϊκιστική Δεξιά ή Αριστερά ή τη Ρωσία, όταν στις ΗΠΑ κυβέρνησε ο Ντόναλντ Τραμπ -φίλος και θαυμαστής του Βλαδίμηρου Πούτιν- και στο ΗΒ κυβερνά ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατάφερε να αποσύρει τη χώρα τους από την Ένωση και να συμμετάσχει στην κατά της Κίνας AUKUS, αλλά η οποία για την ώρα τη Γαλλία και την Ευρώπη έχει βλάψει.
Οι σχολιαστές φέρονται σαν να ενστερνίζονται πλήρως τις αυτοκρατορικές επιδιώξεις των πολιτικών ηγεσιών των χωρών τους, αντιμετωπίζουν την Ευρώπη μέσα από τις διόπτρες αυτών των επιδιώξεων και θεωρούν ότι πρέπει να τις ενστερνιστούμε και εμείς.
Στη Γαλλία
Η σοφία του γαλλικού εκλογικού σώματος -για την οποία ανησυχήσαμε σοβαρά με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια- αποσόβησε τους κινδύνους για την Ευρώπη και μπορούμε για μεγάλο διάστημα να είμαστε ήσυχοι, δεδομένου ότι οι ήττες της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν θα δημιουργήσουν και στα δύο ακραία στρατόπεδα την αναστάτωση που στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας αποκαλούν κομψά «εσωστρέφεια»: θα εμφανιστούν δεκάδες διάδοχοι να διεκδικήσουν τη θέση των δύο αποτυχημένων, που από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψήφισαν ακραία κόμματα στον πρώτο γύρο και ότι η Λεπέν ξεπέρασε το 40%. Αλλά αν η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά δεν πείθουν και ωθούν τους ψηφοφόρους στα άκρα, από τα οποία απομακρύνονται μόνο όταν φθάσουν στο χείλος του γκρεμού, η ευθύνη δεν είναι του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά δική τους.
Τέλος, η δημοψηφισματικού τύπου νίκη ηγετών χωρίς κόμμα, λόγω της ανάδυσης επικοινωνιακών συνθηκών που ευνοούν την κυριαρχία προσώπων και όχι κομμάτων, απαιτεί να διασφαλιστούν με τρόπο ισχυρότερο οι αρχές της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, διότι ο πειρασμός προς αυταρχικές, κυριαρχιστικές λύσεις θα είναι μεγάλος.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται