Προετοιμασμένες για αυξημένες ρωσικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, κυβερνοεπιθέσεις και απόπειρες να επηρεαστούν οι βουλευτές πρέπει να είναι η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Αυτό δήλωσαν την Τετάρτη οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των σκανδιναβικών χωρών.

Καταλύτης η εισβολή

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», οδήγησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επανεκτιμήσουν τη μακροχρόνια στρατιωτική τους ουδετερότητα και αναμένεται να ανακοινώσουν τον Μάιο εάν θα ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας προετοιμάζεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια για πιθανές ρωσικές απειλές που στοχεύουν την οικονομία της χώρας και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, δήλωσε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Charlotte von Essen.

«Η Ρωσία μπορεί να πιστεύει ότι έχει τώρα ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να επηρεάσει τη σουηδική απόφαση ως προς το εαν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν αυτή την απόφαση θα μπορούσαν να λάβουν πολλές μορφές και να συμβούν ταυτόχρονα.

Οι τρεις αρχηγοί πληροφοριών των σκανδιναβικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν στενά στον τομέα της ασφάλειας. Η Νορβηγία αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέλος του ΝΑΤΟ.

Απειλή

Η Ρωσία θεωρεί εδώ και καιρό τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για τη δική της εθνική ασφάλεια, ενώ ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία ξεκίνησε η Μόσχα την εισβολή στη μεγάλη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσία, με την οποία η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων, έχει δηλώσει ότι θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα της Βαλτικής, το Καλίνινγκραντ, εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα