Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές τελικά διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο ήταν στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια και το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%.

Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor’s, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.

Η έκδοση θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα και επίσης η Ελλάδα θα δηλώσει παρούσα στις αγορές στο πλαίσιο του εκδοτικού προγράμματος. Εξάλλου, η χώρα βγαίνει ξανά στις αγορές έχοντας ένα ισχυρό ταμειακό προβάδισμα ύψους 40 δισ. ευρώ.

Στα ύψη οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις  παραμένουν πάντως υψηλές σε όλη την Ευρωζώνη. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της εξόδου από τον ΟΔΔΗΧ ο ελληνικός τίτλος δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε στο 3,11%.  Το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%.

Σημειώνεται ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 18 Ιανουαρίου του 2022 με 10ετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%).  Εν μέσω πανδημίας αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και επιτόκιο 2% τον Απρίλιο του 2020. Η προηγούμενη έκδοση αντίστοιχης διάρκειας είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019, με άντληση 2,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%. Τον Φεβρουάριο του 2018 η χώρα άντλησε με επταετές ομόλογο 3 δισ. Ευρώ και  με επιτόκιο 3,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες