Tην παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, σύμφωνα με αρχικό δημοσίευμα του Politico που αναγκάστηκε τελικά να επιβεβαιώσει η υπηρεσία.

Η παραίτηση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού πορίσματος της μακροχρόνιας έρευνας που διεξήγαγε η Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατά την ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια.

Ο Λετζερί είναι στο τιμόνι του οργανισμού από το 2015. Τα τελευταία χρόνια, η Frontex βρέθηκε στο μικροσκόπιο για πιθανή παράτυπη δράση της στην απομάκρυνση μεταναστών από τα σύνορα της Ε.Ε., ήτοι το λεγόμενο pushback. Για το θέμα έχουν καταγραφεί καταγγελίες και στους κόλπους της ίδιας της Frontex.

Δεδομένου του θορύβου που είχε δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς, η OLAF ανέλαβε να ερευνήσει το θέμα και ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το τελικό πόρισμα της.

Η προκαταρκτική μελέτη της OLAF αφορά ειδικά το θέμα των pushbacks και φαίνεται πως είναι επιβαρυντική, με αποτέλεσμα να ωθήσει τον Λετζερί σε αποχώρηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νούμερο δύο της υπηρεσίας, η Αίγια Καλναγιά θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα