Σε διαδικασία θέσπισης νέων απαιτήσεων από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ για την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά βρίσκεται η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία διαπίστωσε ότι πολλές απ’ αυτές  αδιαφορούν πλήρως να την ενημερώσουν (ως οφείλουν) για τις περιβαλλοντικές ή κλιματικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Και ευλόγως υποθέτει κανείς ότι μια ενημέρωση θα τις άφηνε εκτεθειμένες…

Πρόσφατη μελέτη της Just Capital που δημοσιοποίησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο των εταιρειών του δείκτη Russell 1000 (συμμετέχουν σ’ αυτόν οι 1.000 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση αμερικανικές επιχειρήσεις) δεν αποκαλύπτουν αν και κατά πόσον επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η έκθεση βασίστηκε σε 13 περιβαλλοντικές μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αποτελέσματα απόδοσης, όπως εκπομπές στην ατμόσφαιρα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη χρήση νερού, την ανακύκλωση αποβλήτων, καθώς και γενικότερες πολιτικές όπως δεσμεύσεις της κάθε εταιρείας για το κλίμα.

Κατά μέσον όρο οι εταιρείες του Russell 1000 ενημερώνουν την SEC για τρεις μόνο από τις 13 μετρήσεις που υποχρεούνται να διενεργούν. Η έρευνα έδειξε ότι όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο περισσότερο «αμελεί» τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της.

Μόνο το 7% (πρακτικά οι 70 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση) ενημερώνουν επιμελώς για τα αποτελέσματα και των 13 περιβαλλοντικών μετρήσεων. Παρεμπιπτόντως, οι μετρήσεις αυτές ορίστηκαν με βάση τη δέσμευση της Science Based Targets το 2018 για την ανάληψη δράσης εκ μέρους όλων των επιχειρήσεων στον πλανήτη για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το έτος 2050, προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Συνεπέστεροι οι μεγάλοι

Συνολικά για τις 13 μετρήσεις το ποσοστό ανακοίνωσης στοιχείων εκ μέρους των αμερικανικών επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως 57% (για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Διαφορές στη συνέπεια των επιχειρήσεων με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις τους παρατηρούνται και ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Έτσι, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι κατασκευαστές προϊόντων προσωπικής φροντίδας εμφανίζονται οι πιο συνεπείς, καθώς πραγματοποιούν και ενημερώνουν για οκτώ και επτά μετρήσεις αντίστοιχα.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και όσες δραστηριοποιούνται σε κλάδους «ενοχοποιημένους» για την εκπομπή μεγάλων ποσοστήτων ρύπων, κατατάσσονται επίσης μεταξύ των συνεπέστερων στις υποχρεώσεις τους. Ευλόγως, διότι και μεγάλες είναι και επιπλέον σ’ αυτές διενεργούνται συχνότεροι και ενδελεχέστεροι περιβαλλοντικοί έλεγχοι από τις αρχές.

Μεγαλύτερη συνειδητοποίηση

Η έκθεση της Just Capital αποκαλύπτει, πάντως, μια ενθαρρυντική αύξηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης των αμερικανικών επιχειρήσεων. Έτσι, το ποσοστό των εταιρειών που καταγράφουν και αναφέρουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εκτινάχθηκε στο 50% από 40% που ήταν μόλις πέρυσι. Επίσης, το ποσοστό των εταιρειών που συνδέουν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών τους με κλιματικά κριτήρια και τις επιδόσεις της επιχείρησης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια χρονιά από το 13% στο 27%.  «Στις επιχειρήσεις πρέπει να δίνεις κίνητρα στους ανθρώπους για να αποδίδουν και να πετυχαίνουν στόχους. Θεωρώ ότι η τάση είναι να γίνονται οι μάνατζερ και εν γένει οι διοικήσεις όλο πιο συνεπείς και να εμφανίζουν διάθεση συνεργασίας», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουθλος της Just Capital, Μάρτιν Γουίτακερ.

Το στοίχημα της αξιοπιστίας

Ο αμερικανός μάνατζερ πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζήτημα τώρα είναι η αξιοπιστία. Διότι «άλλο είναι να αναφέρεις τα στοιχεία και άλλο να τα πιστεύεις».

Για παράδειγμα, το 80% των στελεχών βαθμολογούν τον οργανισμό τους πάνω από το μέσο όρο για την προσπάθειά τους για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα 1.491 στελεχών σε 16 χώρες που πραγματοποιήθηκε από την Harris Poll για το Google Cloud. Ένα άλλο 86% δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι προσπάθειές τους βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Όμως μόνο το 36% των ερωτηθέντων αναγνώρισε ότι οι επιχειρήσεις τους διαθέτουν όντως τα εργαλεία για να ποσοτικοποιήσουν τις προσπάθειές τους. Και μόνο το 17% βελτιστοποιεί τις πρακτικές του με βάση τις μετρήσεις.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι υπάρχει κάποια υποκρισία σχετικά με τη βιωσιμότητα και ότι η εταιρεία τους έχει κατά καιρούς «υπερεκτιμήσει τις προσπάθειές της για τη βιωσιμότητα».

Τα στελέχη στις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics ήταν εκείνα που είχαν τους λιγότερους δισταγμούς για να παραδεχθούν τη γενικότερη ενόχληση των επιχειρήσεων έναντι των κλιμακούμενων τα τελευταία χρόνια πολιτικών, θεσμικών και κοινωνικών πιέσεων για σεβασμό στο περιβάλλον.

Επίσης, περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αμφισβήτησαν ακόμη και πόσο γνήσιες και ειλικρινείς είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις τους.

Οι νέοι κανόνες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνέπειας των επιχειρηματικών στελεχών αναφορικά με την απόδοση και την περιβαλλοντική συμπεριφορά των εταιρειών που διοικούν, ώστε οι μετρήσεις και τα δεδομένα που ανακοινώνονται να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

«Η αγορά πρέπει να είναι σίγουρη για αυτά που λένε οι εταιρείες, πρέπει να πιστεύουν τα δεδομένα», τόνισε ο Μάρτιν Γουίτακερ της Just Capial. Διότι η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο ευαίσθητη με την πάροδο των ετών σε θέματα εταιρικής ευθύνης και διακυβέρνησης.

«Δεν είναι μόνο οι επενδυτές και οι καταναλωτές που απαιτούν να γνωρίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εν γένει τη συμπεριφορά της κάθε εταιρείας απέναντι σε ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι και οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν για μια εταιρεία που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους», πρόσθεσε ο Γουίτακερ σε μια χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επιχειρηματικών στελεχών και υπαλλήλων και επίσης από κοινωνικά φαινόμενα όπως αυτό της «Μεγάλης Παραίτησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green