Ούτε φόροι μεταβίβασης ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε τίποτε! Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχεδιάζει να προσφέρει την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να κάνουν αγοραπωλησίες εικονικών ακινήτων και «αξιών» κάθε είδους μέσω της Horizon Worlds. Πρόκειται για μια πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που περιλαμβάνεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου Meta (πρώην Facebook).

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποίησε πρόσφατα, ο Ζάκερμπεργκ (το άβατάρ του ακριβέστερα) εξήγησε ότι η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, Messenger και άλλων δημοφιλών διαδικτυακών εφαρμογών μελετά τη δημιουργία «νέων εργαλείων» που θα επιτρέπουν σε «δημιουργούς» τη δυνατότητα να πωλούν «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αντικείμενα και εμπειρίες». Και να εισπράττουν, βέβαια, κι αυτοί και ο Ζάκερμπεργκ πραγματικό χρήμα. Μάλλον το τερμάτισαν αμφότεροι: και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Facebook και το άβατάρ του.

Πολλοί υπέροχοι κόσμοι

«Η ικανότητα πώλησης εικονικών αντικειμένων και η πρόσβαση σε αντικείμενα που βρίσκονται σε διάφορους κόσμους είναι μια νέα εκδοχή της συνολικής εξίσωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου» είπε το άβαταρ του Ζάκερμπεργκ που έκανε την παρουσίαση μέσω του Horizon Worlds (διάδοχο σύμπαν του Facebook Worlds). «Θέλουμε να υπάρχουν πολλοί υπέροχοι κόσμοι και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχουν και πολλοί δημιουργοί, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να βιοπορίζονται από τη δραστηριότητά τους αυτή» τόνισε το άβαταρ του επιχειρηματία.

Οι δημιουργοί (που δεν θα είναι άβαταρ) θα επινοούν δηλαδή εικονικά αντικείμενα και «αξίες» που θα προσαρμόζονται σε έναν χώρο (ή κόσμο) εικονικής πραγματικότητας. Αυτά θα τα πωλούν σε αγοραστές (ζωντανά πρόσωπα, όχι άβαταρ) που θα πληρώνουν βέβαια με πραγματικό χρήμα που «κόβουν» οι Κεντρικές Τράπεζες. Αντε και με κρυπτονομίσματα…

Ενα φουλάρι στο άβαταρ

«Κάποιος θα μπορεί να δημιουργεί προσαρμόσιμα αξεσουάρ για ένα εικονικό περιβάλλον που προσανατολίζεται στη μόδα για παράδειγμα» σημειώνει η Meta. Φαντάζεται κανείς ότι φθάνουν, ας πούμε, τα γενέθλια της συζύγου του και ότι αντί να της χαρίσει ένα όμορφο φουλάρι, πληρώνει τον δημιουργό ενός εικονικού περιβάλλοντος μόδας για να προσφέρει ένα εικονικό φουλάρι στο άβαταρ της εορτάζουσας στο meta-σύμπαν του Ζάκερμπεργκ. Συγκινημένη η σύζυγος θαυμάζει πόσο πηγαίνει το φουλάρι στο άβατάρ της και δίνει ένα φιλί στον σύζυγο – σίγουρα εικονικό κι αυτό. Πραγματικοί είναι βέβαια ο πωλητής, ο αγοραστής και το χρήμα που άλλαξε χέρια.

Δεν είναι για χωρατά πάντως η υπόθεση. Αυτό δείχνει η ολιγόμηνη εμπειρία της λειτουργίας ενός βιντεοπαιχνιδιού της Horizon Worlds, του Oculus VR, που λανσαρίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και στον Καναδά και σύντομα η Meta θα επεκτείνει παγκοσμίως. Εταιρείες και ιδιώτες χρησιμοποίησαν πλατφόρμες, όπως τη Decentraland και τη SandBox, για να πουλήσουν και να αγοράσουν διάφορες «αξίες», από έργα τέχνης μέχρι ακίνητα. Ολα εικονικά στον κόσμο του metaverse, αλλά πληρωμένα με πραγματικό χρήμα!

Αγορά ψηφιακής γης

Ο σταρ της μουσικής hip-hop Σνουπ Ντογκ, για παράδειγμα, αγόρασε μέσω του Sandbox ψηφιακή γη. Και ένας φανατικός θαυμαστής του πλήρωσε 450.000 δολάρια για να αγοράσει το… διπλανό κτήμα! Τα χρήματα προφανώς εισέπραξε ο «δημιουργός» της ψηφιακής γης και βεβαίως θα πήρε και μια προμήθεια η Meta που του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει το μεσιτικό του ταλέντο. Εξυπακούεται ότι στους εικονικούς κόσμους της Horizon Worlds οι «εκτάσεις γης» είναι απεριόριστες – σε βαθμό που ίσως δίνουν νόημα πλέον στην αγορά οικοπέδου στον Αρη.

«Αγοραπωλησίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν δεν γίνονταν στην Horizon Worlds. Αλλά η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι το metaverse μπορεί να δημιουργήσει νέο χρήμα, υπεραξίες…» σημειώνει το CNBC. Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει την εκτίμηση της Citi Bank ότι η «metaverse οικονομία» θα κυμαίνεται το 2030 μεταξύ των 8 και των 13 τρισ. δολαρίων. Θα είναι, πιθανότατα, η τρίτη «οικονομία» του πλανήτη μετά την αμερικανική και την κινεζική, που έχουν σήμερα ονομαστικό ΑΕΠ 23 και 17,7 τρισ. δολάρια αντίστοιχα – τρίτη είναι η οικονομία της Ιαπωνίας με 5,5 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI