Η χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Ρωσία για τις πληρωμές του φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σχολίασε η Εσθονή Επίτροπος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση. Υποστήριξε δε, πως το σύστημα που προτείνει η Μόσχα συνιστά μια μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που δεν δικαιολογείται και γι’αυτό πρέπει να απορριφθεί.

Το 97% των συμβάσεων ορίζει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, επομένως η Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να τηρεί τις συμβάσεις και δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια με τον τροπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, σχολίασε η Επίτροπος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες τις προσεχείς ημέρες για το τι μπορούν και δεν μπορούν να πράξουν οι εταιρείες σύμφωνα με το πακέτο των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε..

Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να είναι σαφής προς τις εταιρείες σε σχέση με την λειτουργία του μηχανισμού. Θυμίζουμε πως το σχέδιο που έχει προτείνει το Κρεμλίνο είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθειών να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στην Gazprombank.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, η κυρία Σίμσον είχε ισχυριστεί πως η Κομισιόν δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως έχουν αναφέρει κάποια δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.

Η διακοπή προς Βουλγαρία-Πολωνία

Η κυρία Σϊμσον χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη βάσει των συμβάσεων την απόφαση του ρωσικού γίγαντα της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Βουλγαρία. Σχολίασε δε, πως είναι σαφές ότι η Μόσχα επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των κρατών μελών, κάτι ωστόσο που δεν θα πετύχει.

Ανάλογη γραμμή ακολούθησε στις δηλώσεις της και η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί, που ασκεί και την προεδρία της Ε.Ε. Η Γαλλίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επικυρώσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Κερδίζει έδαφος το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στην συνάντηση των υπουργών τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της επιβολής ενός εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θεωρείτο αδιανόητο μέχρι πρόσφατα, όμως η ρωσική ακαμψία και επιθετικότητα έχουν αλλάξει το κλίμα, με αποτέλεσμα και στη σημερινή συνάντηση να καταγραφεί πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Άυριο, Τρίτη, αναμένεται εξάλλου η παρουσίαση του σχετικού σχεδίου από την Κομισιόν.

Κλειδί αποτελεί σαφώς η αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στις δηλώσεις του υποστήριξε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο του ρωσικού αργού, παρά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής απομείωσης στις εισαγωγές. Από το Σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστό πως η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή πτώση των εισαγωγών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε το ρίσκο που συνιστά μια τέτοια κίνηση οικονομικά, κυρίως για την ίδια την Γερμανία αλλά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές συνολικά. «Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Θα υποφέρουμε και οι ίδιοι, αυτό πρέπει να είναι σαφές” ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο λόγω της πολύ υψηλής εξάρτησης τους από το ρωσικό αργό. Εξάλλου η Βουδαπέστη ήταν από την αρχή της συζήτησης ένα από τα αγκάθια για την επίτευξη ομοφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη, τόσο λόγω της εξάρτησης της όσο και της πολύ στενής σχέσης μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, ή καλύτερα μεταξύ Βίκτορ Όρμπαν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αύριο, Τρίτη, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για το εμπάργκο, το οποίο θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα συναντηθούν την Τετάρτη. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε οποιοδήποτε σχέδιο της Κομισιόν, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή