
Αύξηση σημείωσαν η παραγωγή και η κατανάλωση άνθρακα στην ΕΕ το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σημειώνοντας ανάκαμψη μετά τις χαμηλές τιμές του 2020 και του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν εν μέρει από τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, όπως εκτιμά η Eurostat, με βάση τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η παραγωγή και η κατανάλωση εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες από τα στοιχεία πριν από την πανδημία του 2018. Αυτό επηρέασε τόσο τον λιθάνθρακα όσο και τον λιγνίτη.
Μετά από μια σταθερή πτώση από το 1990, η μείωση της κατανάλωσης και των δύο τύπων άνθρακα επιταχύνθηκε το 2019 και συνεχίστηκε το 2020. Το 2021 σε σύγκριση με το 2018, η κατανάλωση λιθάνθρακα και καφέ άνθρακα (κυρίως λιγνίτη) μειώθηκε κατά 27% και 25,5%, αντίστοιχα . Ωστόσο, η πλήρης έκταση της επιρροής της πανδημίας στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα θα γίνει σαφέστερη τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλη μείωση παραγωγής λιθάνθρακα στην ΕΕ από το 1990
Το 2021, η ΕΕ παρήγαγε 57 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα (-79% σε σύγκριση με το 1990). Ο αριθμός των κρατών μελών που παράγουν λιθάνθρακα μειώθηκε επίσης έκτοτε, από 13 το 1990 σε μόλις 2 το 2021: Πολωνία (96% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και Τσεχία (4%).
Ομοίως, η κατανάλωση λιθάνθρακα μειώνεται σταθερά από το 1990, με επιταχυνόμενη μείωση από το 2019. Το 2021, η κατανάλωση λιθάνθρακα στην ΕΕ ανήλθε σε 160 εκατομμύρια τόνους (-59% σε σύγκριση με το 1990). Οι λόγοι πίσω από τη χαμηλότερη κατανάλωση λιθάνθρακα είναι η ενεργειακή στροφή προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η μείωση της παραγωγής οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.
Ωστόσο, η παραγωγή λιθάνθρακα παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση από την κατανάλωση, οδηγώντας σε αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές λιθάνθρακα, σταθερά πάνω από 50% τη δεκαετία του 2010. Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιθάνθρακα στην ΕΕ και το μερίδιό της στις εισαγωγές λιθάνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκε ενώ το μερίδιο για άλλους προμηθευτές μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερό. Το 2020, το τελευταίο έτος με διαθέσιμα στοιχεία, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 56% των εισαγωγών λιθάνθρακα, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (17%) και την Αυστραλία (15%).
Συνεχίζεται η μείωση του λιγνίτη στην ΕΕ
Ομοίως με τον λιθάνθρακα, η συνεχής μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη (καφές άνθρακας) έχει επιταχυνθεί από το 2019 και μετά. Το 2021, η κατανάλωση λιγνίτη στην ΕΕ εκτιμάται σε 277 εκατομμύρια τόνους (-60% σε σύγκριση με το 1990). Η συντριπτική πλειονότητα του λιγνίτη στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: κατά τον 21ο αιώνα, περισσότερο από το 90% του λιγνίτη χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.
Το 97% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα στην ΕΕ καταλαμβάνεται από 6 χώρες: Γερμανία (46%), Πολωνία (19%), Τσεχία (11%), Βουλγαρία (10%), Ρουμανία (6%) και Ελλάδα ( 5%).


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ