Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για παραπάνω από δύο μήνες, ο όμιλος Σαράντης συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και έχοντας συχνή επικοινωνία με την τοπική ομάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021.

Ο όμιλος, που συνέχισε να παρουσιάζει ανάπτυξη στις πωλήσεις το 2021, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους και την εξισορρόπηση στην κατανάλωση, δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών Ergopack LLC και Hoztorg LLC αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντης στην Ουκρανία, που είναι για την εισηγμένη η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία, κατέγραψαν πτώση 2,60% το 2021, ενώ και τα κέρδη προ τόκων και φόρων ήταν σημαντικά μειωμένα κατά 81,52%, κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα στην ουκρανική αγορά είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τη ρωσική εισβολή.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση των κερδών προ τόκων και φόρων στη Ρωσία (-233,03%) με την τοπική αγορά να παρουσιάζει ζημιές το 2021 έναντι κερδών το 2020. Να σημειωθεί πως η συνεργασία με ρωσική θυγατρική είναι σε εμπορικό επίπεδο και όχι παραγωγής.

Με βάση το 2021, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) της Ergopack LLC εκπροσωπούν το 1,0%, ενώ τα EBIT της Hoztorg LLC εκπροσωπούν το -2,47% των συνολικών κερδών προ φόρων και τόκων του ομίλου.

Αντίστοιχα με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσώπευε το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του ομίλου.

Ποσοστιαία, η πτώση του EBIT στην Ουκρανία «ευθύνεται» για το 38% των συνολικών απωλειών του ΕΒΙΤ του ομίλου, που ανήλθε σε 46,82 εκατ. ευρώ κατά το 2021 από 50,00 εκατ. ευρώ το 2020.

Η παραγωγική μονάδα της Ergopack με δραστηριότητα σε προϊόντα οικιακής χρήσης, που βρίσκεται στο Kaniv, από την πρώτη μέρα της εισβολής ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της.

Οι πωλήσεις της Ergopack LLC, την οποία η Σαράντης εξαγόρασε τον Μάιο του 2018, κατά 50% προέρχονται από εξαγωγές και από τις πρώτες μέρες του πολέμου εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα τροφοδοτηθούν οι αγορές που εξυπηρετούσε.

Υπενθυμίζεται δε ότι ελάχιστες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σαράντης προέβη στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης Stella Pack S.A.

Πάντως, παρότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2022 παραμένουν αβέβαιες, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει αισιόδοξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Blueground: Νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων – Τα επόμενα σχέδια
Επιχειρήσεις |

Χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων για την Blueground – Πώς έφτασε τα 15.000 διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο

Η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί από την προηγούμενη αποτίμηση των 750 εκατ. δολαρίων μετά την αύξηση της σειράς Γ ύψους 140 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2021