Καμπανάκι για τον κίνδυνο εκτίναξης των μισθών και την διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία έκρουσε η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας, η πρόσφατη απαίτηση από το κορυφαίο συνδικάτο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, το IG Metall, για αύξηση μισθών κατά 8,2% μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στο κύμα των ανατιμήσεων, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως η άνοδος των τιμών θα εκτιναχθεί.

To IG Metall μαζί με το Ver.di είναι τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα και από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σχολιάζοντας το αίτημα της IG Metall για τους εργαζόμενους στις χαλυβουργίες, η Deutsche Bank σχολίασε πως η αύξηση είναι πάνω από οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ανήσυχη παρατήρησε πως, ενώ σε φυσιολογικούς καιρούς, ο συμβιβασμός μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών κινείται περίπου στο 50% του αρχικού αιτήματος των συνδικάτων, οι «τωρινοί καιροί δεν είναι φυσιολογικοί», δεδομένων των επιπέδων του πληθωρισμού.

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος πως η τωρινή πρόβλεψη μας για μια αύξηση ύψους 3,5% φέτος στους μισθούς μπορεί τελικά να είναι πολύ χαμηλή» σχολίσε η Τράπεζα. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε πως ο δείκτης πληθωρισμού άγγιξε το 7,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ήτοι το ανώτερο σημείο του εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Όμως, μεγάλο μέρος της αύξησης προέρχεται από τις υψηλές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, επομένως οι αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν αν η αύξηση του κόστους τροφοδοτήσει και τις απαιτήσεις για σημαντικές αυξήσεις των μισθών, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Την ίδια ώρα η εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας που δυσκολεύονται να καλύψουν. Το γεγονός αυτό προσφέρει επιπλέον πολεμοφόδια στα συνδικάτα, ώστε να ασκήσουν πιέσεις .

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μειώθηκε το Μάρτιο, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο 2,9%, που είναι το χαμηλότερο νούμερο για τη χώρα αφότου η Eurostat ξεκίνησε την καταγραφή των στοιχείων το 1991. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε περαιτέρω κατά 10.000 αγγίζοντας τις 852.000!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή