Πρόκειται να δοθεί μπόνους 200 ευρώ σε 28 εκατομμύρια συνταξιούχους και μόνιμους υπαλλήλους. Το αναγκαίο ποσό, θα βρεθεί χάρη στην αύξηση της φορολόγησης των εταιριών της ενέργειας. Όπως επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, πρόκειται να φορολογηθεί το 25% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για ιδέα του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού και η κίνηση αυτή επισημοποιήθηκε πριν δυο μήνες. Αρχικά η φορολόγηση των υπερκερδών ήταν της τάξεως του 10%, αλλά τώρα αποφασίσθηκε η ουσιαστική της αύξηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ντράγκι θα στηρίξει τους ασθενέστερους, οικονομικά,  πολίτες για την χρήση των μέσων μεταφοράς και θα  παρατείνει την μείωση των φόρων  στα καύσιμα -κατά 30 λεπτά του ευρώ  το λίτρο- μέχρι τον Ιούλιο.

2,5 χρόνια μέχρι την ενεργειακή απαγκίστρωση από τη Ρωσία

«Θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί. Απόλυτη προτεραιότητά μας  είναι η παροχή βοήθειας σε  πολίτες και επιχειρήσεις», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με στόχο να μην κινδυνεύσει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αποφασίσθηκε να δοθούν επιπλέον χρήματα στις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις κρατικές εργολαβίες, λόγω των αυξήσεων στα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούν.

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία για την ολική ανεξαρτητοποίηση από τις εισαγωγές αυτές, η Ιταλία θα χρειαστεί ακόμη δυόμιση χρόνια. Μέχρι το 2025, εξήγησε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, η  χώρα του θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες  θα αγγίξουν τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Θέλουμε την όσο γίνεται γρηγορότερη αποδέσμευση από την Μόσχα. Δεν υφίσταται, δε, καμία διαφοροποίηση της χώρας μας από την ευρωπαϊκή γραμμή, στο θέμα της ρωσικής απαίτησης για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια», εξήγησε ο Ντράγκι.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ