Βουτιά κατέγραψαν την Τρίτη οι μετοχές της Alibaba συμπαρασύροντας ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο, μετά από αναφορά κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα άτομο με το επώνυμο «Μα» είχε τεθεί υπό κράτηση.

Μετά το δημοσίευμα οι μετοχές του κινεζικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου υποχώρησαν έως και 9,4% στο άνοιγμα στο Χονγκ Κονγκ, και τελικά «μάζεψαν» και έκλεισαν με πτώση περίπου 1% όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV της Κίνας, προχώρησε σε διευκρίνιση ότι ο συλληφθείς δεν ήταν ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα.

Η Global Times, ένα κινεζικό κρατικό εθνικιστικό ταμπλόιντ, είπε ότι ο εν λόγω ύποπτος εργαζόταν για μια εταιρεία πληροφορικής και είχε ιδρύσει μια διαδικτυακή ομάδα που επιδιώκει «να διασπάσει τη χώρα και να ανατρέψει το κράτος».

Ωστόσο, το αρχικό ρεπορτάζ του CCTV ανέφερε ότι οι αρχές στα κεντρικά γραφεία της Alibaba στο Hangzhou υποπτεύονταν ότι ένας «Mα» χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να θέσει σε κίνδυνο τους traders στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να εξαγοράσουν κινεζικές μετοχές τεχνολογίας μετά από δέσμευση ανώτατων αξιωματούχων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ότι επίκειται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στον κλάδο.

«Η Κίνα επέβαλε δρακόντεια μέτρα στις εταιρείες τεχνολογίας και τώρα όλοι είναι σε εγρήγορση — αν συμβεί κάτι αμέσως ξεπουλούν μετοχές», δήλωσε ο Λούις Τσε, διευθύνων σύμβουλος της Wealthy Securities με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ο Τσε είπε ότι το ρεπορτάζ του CCTV κατάφερε να ανακόψει ένα ράλι για τις μετοχές τεχνολογίας που αναμενόταν μετά από δήλωση του πολιτικού γραφείου της Κίνας, το οποίο είχε δεσμευτεί να τερματίσει την άνευ προηγουμένου καταστολή στον τομέα.

Από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, η μετοχή της Alibaba έχει υποχωρήσει κατά 54% έχοντας χάσει περισσότερα από 340 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή