Η Ρωσία δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνος μέσω της δικής υποδομής, αναφέρει ο ανεξάρτητος διαδικτυακός παρατηρητής NetBlocks.

Η συγκεκριμένη κίνηση, μάλλον αναμενόμενη, εμφανίζεται σαν μια προσπάθεια της ρωσικής πλευράς να αυξήσει τον έλεγχο στην περιοχή, την οποία υποστηρίζει ότι κατέχει πλήρως στρατιωτικά. Μάλιστα, η Ρωσία έχει εγκαταστήσει στην περιοχή και τοπικές αρχές της αρεσκείας της ενώ από την 1η Μαΐου στη συγκεκριμένη περιφέρεια οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ρούβλια.

Η ιστοσελίδα NetBlocks, με έδρα στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα σχεδόν ολοκληρωτικό διαδικτυακό «μπλακάουτ» στη Χερσώνα το περασμένο Σάββατο, το οποίο επηρέασε διάφορους παρόχους της Ουκρανίας. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες αλλά πλέον φαίνεται ότι η διαδικτυακό κίνηση δρομολογείται πλέον μέσω Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της NetBlocks αυτό σημαίνει ότι αφού τα δίκτυα δρομολογούνται μέσω Ρωσίας, και όχι μέσω παρόχων της Ουκρανίας, το Διαδίκτυο στην περιοχή υπόκειται πλέον στις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές για έλεγχο και επιτήρηση.

Όπως σημειώνει το Reuters, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «οι ρωσικές κινήσεις στη Χερσώνα είναι ενδεικτικές ότι σκοπεύει να ασκήσει πλήρη πολιτικό και οικονομικό έλεγχο στην περιοχή, με μακροπρόθεσμες βλέψεις».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της νέας «πολιτικό-στρατιωτικής ηγεσίας της Χερσώνας», Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο RIA ότι από την 1η Μαΐου ξεκίνησε μία τετράμηνη περίοδος που θα κυκλοφορεί στην περιοχή τόσο το ουκρανικό όσο και το ρωσικό εθνικό νόμισμα.

Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσας, αλλά υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στον ολοκληρωτικό έλεγχο της επαρχίας από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων