Εκτοξεύτηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της εφαρμογή εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο φέτος.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκαν περισσότερο από 5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για το περίπου 25% του πετρελαίου της και το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Οι προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την αποκοπή περισσότερων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, εντείνουν την ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό μόλις μια εβδομάδα αφότου η Gazprom σταμάτησε τη ροή σε Πολωνία και Βουλγαρία, εξαιτίας διαφωνίας σχετικά με τους όρους πληρωμής.

Σενάρια

«Το κεντρικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες διακοπές των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο μέλλον», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. Ακόμη, τόνισε ότι ορισμένες από τις επίμαχες χώρες ενδέχεται να βιώσουν οικονομική στασιμότητα, ενώ δεν αναμένει πλήρη διακοπή όλων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ΕΕ στοχεύει σε πλήρη απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και των διυλισμένων προϊόντων του έως το τέλος του έτους. Όλες οι υπηρεσίες που συνδέονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της διαμεσολάβησης αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία – οι οποίες ήταν αντίθετες σε μια ταχεία διακοπή του ρωσικού αργού – θα λάβουν άδεια μέχρι το τέλος του 2023 για να επιβάλουν τις κυρώσεις, σύμφωνα καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα.

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι εντείνουν τη νευρικότητα στην αγορά σχετικά με το πώς οι αγοραστές θα τηρήσουν τους νέους όρους αποπληρωμής της Gazprom. Η Ρωσία επιθυμεί οι εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC  (έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια ) ώστε οι πληρωμές σε ευρώ να μπορούν να μετατραπούν στο ρωσικό νόμισμα. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε ότι μετά το αίτημα θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων.

Πολλοί αγοραστές που αντιμετωπίζουν προθεσμίες πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς να προχωρήσουν, μια κίνηση που προκαλεί ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση στην προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή