Σε αύξηση των επιτοκίων στο 1%, κατά 25 μονάδες βάσης – στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009-  προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 10%, παρά την προειδοποίηση ότι η Βρετανία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού που στην αρχή της περιέγραφαν ως παροδική, όταν ξεκίνησε με το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας σε ιστορικά ρεκόρ.

Η BoE επισήμανε επίσης την ανησυχία της για τον αντίκτυπο των πολιτικών lockdown της Κίνας κατά της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, που απειλούν να επιφέρουν πλήγμα ξανά τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσουν την πίεση του πληθωρισμού.

Η κίνηση της BoE αντιπροσώπευε την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο -την ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού τα τελευταία 25 χρόνια- και προϊδεάζει για περαιτέρω αυξήσεις, παρά τις ανησυχίες  για απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Την Τετάρτη, η αμερικανική Federal Reserve προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Αφότου έγινε γνωστή η απόφαση της  BoE, η λίρα υποχώρησε κατά 1,2% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,246 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης