Ένα νέο σχέδιο για το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2 έχει αναπτύξει η Gazprom, καθώς το φιλόδοξο αυτό έργο έχει πλέον παγώσει από την πλευρά της Ευρώπης (και κυρίως της Γερμανίας) μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Gazprom, σχεδιάζει πλέον να χρησιμοποιήσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις του έργου στη Ρωσία για να επεκτείνει τις προμήθειες σε πελάτες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η νέα χρήση σημαίνει ότι μόνο ένας από τους δίδυμους αγωγούς του Nord Stream 2 θα είναι άμεσα διαθέσιμος για προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που η Ευρώπη αναθεωρήσει την απόφασή της και πει τελικά το «ναι» στο έργο αυτό.

Τι θα γίνει αν αλλάξει ρότα η Ευρώπη

«Εάν η γερμανική πλευρά αποφασίσει την έναρξη της υπεράκτιας σύνδεσης φυσικού αερίου Nord Stream 2, μόνο ένα σκέλος του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με 100% χωρητικότητα», ανέφερε η Gazprom και πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις μέσω του δεύτερου αγωγού δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από το 2028.

Η δήλωση της Gazprom έρχεται την ώρα που η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες πέρυσι αντιπροσώπευαν περίπου το 40% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην ήπειρο.

Πολωνία και Βουλγαρία

Η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου με αγωγούς προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα εν μέσω διαφωνίας στον τρόπο πληρωμών, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές παραδόσεις. Ως απάντηση στις ανησυχίες, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, υπέγραψε συμβόλαια την Πέμπτη για ναύλωση τεσσάρων πλωτών τερματικών σταθμών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Nord Stream 2, που θα μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις παραδόσεις πλήρους κλίμακας τον Δεκέμβριο παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Η έγκριση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας και αξιωματούχους της ΕΕ ήταν τα τελευταία εμπόδια για το έργο, τα οποία δεν ήρθησαν ποτέ.

Μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom προς τις χώρες της ΕΕ και την Τουρκία, παρουσίασαν δραματική μείωση μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, οι παραδόσεις προς την Κίνα εκτοξεύτηκαν.

«Οι εξαγωγές σε χώρες εκτός της ΚΑΚ (σ.σ. ΕΕ και Τουρκία) ανήλθαν σε 50,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 26,9% λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2021», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.

Η Gazprom τονίζει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο «σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατικές υποχρεώσεις».

Την ίδια περίοδο, ο γίγαντας φυσικού αερίου ανέφερε ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 2,5% μέσα σε ένα χρόνο, στα 175,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Παράλληλα οι παραδόσεις στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν πτώση 3,7% «κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τον Φεβρουάριο».

Εκτίναξη εξαγωγών προς την Κίνα

Αντιθέτως, οι εξαγωγές στην Κίνα εκτινάχθηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση 60% μέσα σε ένα χρόνο, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia.

Η Gazprom υπογράμμισε επίσης ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φτάνουν τα 6,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος πληρότητας 90% στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταιρείες θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», προσθέτει ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή