Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου για τρίτη συνεχόμενη μέρα, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επισκιάστηκαν από τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο που αυξάνουν την προοπτική για περαιτέρω σύσφιγξη της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο της τάξης του 2%, ή κατά 2,28 δολάρια και ανήλθαν στα 113,18 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αργού WTI ενισχύθηκαν κατά 2,14 δολάρια, ή κατά 2%, στα 110,40 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent και το WTI βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η οποία τροφοδοτείται από την πρόταση της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Επιπλέον εξετάζεται να απαγορευτούν όλες οι υπηρεσίες ναυτιλίας και ασφάλισης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο επειδή οι προτάσεις διχάζουν τα κράτη μέλη, η ΕΕ αναζητεί τρόπους ώστε να προχωρήσει στην επιβολή του έκτου πακέτου κυρώσεων  κατά της Ρωσίας.

«Το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί οξεία συμπίεση στην προσφορά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει, ακόμη και όταν το ράλι των τιμών της ενέργειας προκαλούν επιβλαβή επίπεδα πληθωρισμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Στήβεν Μπρένοκ.

Αγνοώντας τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ+, παρέμεινε στο σχέδιό να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.  Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής του ομίλου θα είναι πολύ μικρότερη ως αποτέλεσμα των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης