Σε υψηλά 14 ετών εκτοξεύτηκαν τα futures των εαρινών σιτηρών στην αμερικανική αγορά, καθώς η κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της βορείου Αμερικής και του Καναδά καθυστερεί την σπορά.

Οι γεωργοί σε μεγάλο τμήμα της Βορείου Αμερικής πλήττονται τόσο από εκτεταμένες βροχοπτώσεις όσο ακόμη κι από χιονοπτώσεις που συνεχίζονται παρά την είσοδο της άνοιξης. Μάλιστα, η Βόρειος Ντακότα και η Μανιτόμπα αναμένεται να πληγούν από νέο κύμα κακοκαιρίας με μεγάλες βροχές από το Σάββατο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Και ξηρασία και βροχοπτώσεις 

Η κακοκαιρία έχει φέρει πίσω την διαδικασία της σποράς των εαρινών σιτηρών. Στις ΗΠΑ μόλις στο 19% των αγροτικών εκτάσεων η σπορά είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαίου. Αντιστοίχως σήμερα ο Καναδάς ανακοίνωσε προβλήματα στον κλάδο με τα αποθέματα των σιτηρών να βρίσκονται κατά 39% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπολογίζεται πως το ένα τέταρτο του σιτοβολώνα της περιοχής της Αλμπέρτα, ήτοι 44 εκατ. στρέμματα, πλήττεται από πολύ σοβαρή ξηρασία, που έχει επηρεάσει την παραγωγή σιταριού και κριθαριού. Στην επαρχία της Μανιτόμπα τα δύο τρίτα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, άλλα 21 εκατ. στρέμματα, υποφέρουν αντιθέτως από υπερβολική υγρασία λόγω των συνεχόμενων, ισχυρών, βροχοπτώσεων.

Πάντως, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία για την ενίσχυση της προσπάθειας ώστε να αυξηθεί η εθνική παραγωγή σιτηρών δεδομένων των ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως.

Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τα futures εαρινών σιτηρών στα 12.1875 δολάρια ανά μπούσελ, ήτοι την υψηλότερη τιμή τους από το Μάρτιο του 2008. Στο Σικάγο τα futures για τα χειμερινά κόκκινα σιτηρά οδεύουν προς νέο εβδομαδιαίο άλμα.

Ο πόλεμος 

Το πρόβλημα έρχεται να κλιμακώσει την πίεση που δέχονται οι διεθνείς τιμές, σε ένα διάστημα που ο κλάδος κλυδωνίζεται από τις απώλειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις δύο στρατηγικές χώρες παραγωγής, την Ρωσία και την Ουκρανία.

Εξάλλου, ακραία καιρικά φαινόμενα καταγράφονται και σε άλλες χώρες. Στην Ινδία η σοδειά έχει πληγεί από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, που έχει φέρει πολύ υψηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή θερμοκρασίες, εδώ και εβδομάδες. Στη Γαλλία υπάρχει επίσης προειδοποίηση των μετεωρολόγων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα όρια καύσωνα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή