Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) της Γαλλίας με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) για τον σχηματισμό συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Από εδώ και πέρα θα πραγματοποιούμε μαζί προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, αφού η Εθνική Επιτροπή του κόμματος ενέκρινε αργά χθες Πέμπτη τη συμφωνία που είχαν ανακοινώσει κατ’ αρχή διαπραγματευτές των δύο κομμάτων την Τετάρτη.

Το LFI έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο υπό την ηγεσία του επικεφαλής του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μελανσόν: Στόχος η πρωθυπουργία

Ο Μελανσόν έχει δηλώσει πως θέλει να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και ελπίζει να μην επιτρέψει στον Μακρόν να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου και να εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματός του που είναι υπέρ των επιχειρήσεων.

Ο Μακρόν κέρδισε στα τέλη Απριλίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία στον θώκο, όμως θα χρειάζεται να έχει την πλειοψηφία των εδρών και στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί, ανάμεσά τους και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 65, στην οποία αντιτίθενται τόσο τα κόμματα της αριστεράς όσο και της δεξιάς.

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο περίπου το 22% των ψήφων, πίσω από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό συγκέντρωσε μόλις το 1,7% των ψήφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής