Να επισκεφθεί το Κίεβο την 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολιντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή στο think tank Chatham House της Βρετανίας, ο Ζελένσκι προχώρησε σε έντονη φραστική επίθεση κατά της Ρωσίας ιδίως για τη Μαριούπολη. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι άμαχοι εξακολουθούν να κρύβονται στο εργοστάσιο της Αζόφσταλ.

«Στο Κίεβο στις 9 Μαΐου»

Κάλεσε δε τον Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της σχέσης των δύο χωρών, μετά την άρνηση του Κιέβου να δεχτεί τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ λόγω της φιλικής στάσης του Βερολίνου προς τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα και να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε αρκετά καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί», είπε.

Προσβολή;

Πάντως, η πρόσκληση προς τον Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο την ημέρα που εορτάζεται η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, εκτός από προκλητική προς τη Μόσχα, θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητική από τον Γερμανό καγκελάριο καθώς θα έδινε την αίσθηση ενός ιστορικού συνεχούς μεταξύ του Τρίτου Ράιχ και της σύγχρονης Γερμανίας, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την σκοτεινή περίοδο του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου είναι ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά γεγονότα της Ρωσίας – μια ανάμνηση της θυσίας πολλών εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Σημειώνεται ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από της δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο κίνημα «Γιουρομαϊντάν», το 2014, αποκαταστάθηκε η μνήμη πολλών συνεργατών των Ναζί ενώ καταστράφηκαν μνημεία της αντιφασιστικής νίκης.

«Βασανιστήρια» στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η κατάσταση ισοδυναμεί με «βασανιστήρια». Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι δεν θα διεξαχθούν άλλες συνομιλίες με τη Ρωσία αν οι άμαχοι ή οι ένοπλοι που βρίσκονται στο Αζόφσταλ σκοτωθούν, αντί να απελευθερωθούν.

«(Οι Ρώσοι) δεν πιστεύουν ότι μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου επειδή έχουν τη δύναμη του πυρηνικού κράτους», είπε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση