«Οι κραυγαλέες προσπάθειες της Ρωσίας να ξανασχεδιάσει χάρτες και να ξαναγράψει ακόμη και τα πιο τραγικά μέρη της ιστορίας μας, μας υπενθύμισαν τους κινδύνους της χαλάρωσης του ελέγχου μας τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον μας. Να ζεις σε ένα αιώνιο παρόν και να σκέφτεσαι ότι τα πράγματα δεν μπορούν ποτέ να είναι διαφορετικά. Ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να κάνεις πράγματα. Και ακόμη χειρότερα: Ότι τα πράγματα θα παραμένουν πάντα ίδια αν δεν αλλάξουμε εμείς. Αυτό είναι τόσο λάθος!»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο.

Απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές, η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μαζί, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το σωστό με τις δυνάμεις που ήδη υπάρχουν – ακόμη και εν μέσω πανδημίας ή πολέμου. Είτε, μέσω της προμήθειας δισεκατομμυρίων εμβολίων για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη είτε δίνοντας ώθηση στην οικονομία του μέλλοντος μέσω του NextGenerationEU. Είτε χαράσσοντας μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού στον ψηφιακό κόσμο είτε υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Τίποτα από αυτά δεν προβλεπόταν ρητά στη Συνθήκη, αλλά ήταν δυνατό. Και το κάναμε μαζί – γιατί οι Ευρωπαίοι περίμεναν ότι η Ένωσή τους θα ενισχυόταν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλά που μπορούμε να κάνουμε χωρίς καθυστέρηση. Και αυτό ισχύει επίσης για εκείνες τις συστάσεις που θα χρειαστούν να αναλάβουμε νέα δράση. Για να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε γρήγορα, θα ανακοινώσω τις πρώτες νέες προτάσεις που ανταποκρίνονται στην έκθεσή σας στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Αλλά ακόμη και πέρα ​​από αυτό, υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, πάντα υποστήριζα ότι η ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένους βασικούς τομείς απλώς δεν έχει νόημα εάν θέλουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ή ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο – για παράδειγμα στην υγεία ή την άμυνα. Και πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία μας σε μόνιμη βάση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΗΠΑ – F-16: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία
Επικαιρότητα |

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία δυσκολεύει την αγορά F-16 από την Τουρκία

Στο θέμα των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή με αυτή που κατάθεσε στη δική του τροπολογία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ