Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αγωγές κατά των κυβερνήσεών τους και να διεκδικούν αποζημιώσεις για προβλήματα υγείας που οφείλονται σε υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφάνθηκε η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Οι παραβιάσεις των οριακών τιμών για την προστασία της ποιότητας του αέρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης από το Κράτος» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέα Τζούλιαν Κόκοτ δεν είναι δεσμευτική, το δικαστήριο όμως αναμένεται να την υιοθετήσει όταν ανακοινώσει την επίσημη ετυμηγορία του τους επόμενους μήνες, σημειώνει το Reuters.ευρω

Η Κόκοτ σημείωσε στη γνωμοδότησή της ότι υπάρχει η ανάγκη νομικής προστασίας είναι μεγαλύτερη για τις φτωχότερες κοινότητες που συνήθως ζουν και εργάζονται σε περιοχές υψηλότερης ρύπανσης.

Πώς αποζημιώνονται οι ενάγοντες

Για να λάβουν αποζημίωση οι ενάγοντες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οφείλονται άμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το δημόσιο μπορεί επίσης να αποφύγει την καταδίκη αν αποδείξει ότι τα όρια ρύπανσης θα παραβιάζονταν ακόμα και αν βρισκόταν σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της ρύπανσης.

«Η νομική αυτή επιβεβαίωση ότι υπάρχουν τρόποι να κριθούν ένοχες οι Αρχές είναι μείζον επίτευγμα στη μάχη για καθαρό και υγιεινό αέρα» σχολίασε η Ιρμίνα Κότιουκ, δικηγόρος της νομικής εταιρείας Client Earth που ειδικεύεται στις περιβαλλοντικές υποθέσεις.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε για την υπόθεση κατοίκου του Παρισιού που ζήτησε αποζημίωση 21 εκατ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο για την υπέρβαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις βλάβες που υποστηρίζει ότι υπέστη η υγεία του.,

Η υπόθεση εξετάστηκε από δικαστήριο των Βερσαλλιών που ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκρινίσει αν οι πολίτες μπορούν να αξιώνουν τέτοιες αποζημιώσεις.

Το Παρίσι παραβίαζε τα νομικά δεσμευτικά όρια της ΕΕ για το διοξείδιο του αζώτου –ουσία που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα- την περίοδο 2010-20.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους πρόωρους θανάτους που αποδίδονται στην κακή ποιότητα του αέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μείωση των ορίων ρύπανσης έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κινέζικες μπαταρίες για γερμανικά αυτοκίνητα στην Ουγγαρία
Green |

Ένας Κινέζος στην Ευρώπη: Γιγαντιαίο εργοστάσιο μπαταριών για αυτοκίνητα

Παρά την ένταση στις σχέσεις με το Πεκίνο, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Ταϊβάν, οι μπίζνες πολλαπλασιάζονται και οι επιχειρηματικοί δεσμοί βαθαίνουν ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα.