Για 30 χρόνια θα τακτοποιούνται τα δασικά αυθαίρετα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, η οποία αφορά την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να  προστεθεί σχετική διάταξη από τη Γενική Γραμματεία Δασών, σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , μέσω της οποίας, θα καθορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή αιτήσεων στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πρακτικά – σε πρώτη φάση- αυτό σημαίνει, πως  οι  ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, θα πετυχαίνουν την  προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, την άμεση αναστολή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» των νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Και στην  περίπτωση όπου κατά την τελική κύρωση του δασικού χάρτη, το ακίνητό τους εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας, και  βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες, η επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβληθεί.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα, θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τα τμήματα προστασίας δασών των δασαρχείων με τη χωρική αρμοδιότητα για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

«Μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη την 31η Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους άλλο ένα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας τους», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση  

Η εν λόγω ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα , αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (  εξού και ο όρος  «οικιστικές πυκνώσεις»).

Οι προϋποθέσεις 

Οι  προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται με βάση τον νόμο  4685/2020 και είναι:

– η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής.

-η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.

-να μην βρίσκεται σε περιοχές  που ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.α, εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

-να μην βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.

-να μην βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα.

-να μην βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού).

-να μην βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο κατασκευής ).

– να μην βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές  λόγω πυρκαγιάς .

Ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση 

Δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί  ( μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται ( σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών  κατασκευών.

Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του  δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και  φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου.

Οι δύο κόκκινες γραμμές 

Όπως αναφέρει, στον ΟΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης , δυο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν στο  δρόμο προς την τακτοποίησή τους: οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων, και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021.

Τι άλλο προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος 

Μετά και την τελευταία  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δασικούς χάρτες, ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για κάθε περιφέρεια, όπου θα καταγράφεται η δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως η όποια λύση προκριθεί, θα εξαιρεί  από την τακτοποίηση τα κτήρια που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους, αλλά και περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα (με βάση σχετικό νόμο του ’79 όπως ισχύει σήμερα) καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα