
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 στo Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Olivier Blanchard.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Καθηγητή Δημήτριο Μπουραντώνη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Καθηγητή Γεώργιο Αλογοσκούφη.
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης κ. Απόστολο Φιλιππόπουλο.
Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης καθώς επίσης ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και κ. Θεόδωρος Πελαγίδης.
Η Τελετή της Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του τιμωμένου με θέμα:
«Reform of EU Fiscal Rules», Αναμόρφωση των Δημοσιονομικών Κανόνων της ΕΕ
Ο Olivier Blanchard είναι ο Robert M. Solow Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και ο C. Fred Bergsten Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Washington D.C.
Γάλλος πολίτης, ο Blanchard έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του στα οικονομικά από το MIT το 1977, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT το 1982. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών από το 1998 έως το 2003. Το 2008, πήρε άδεια για να υπηρετήσει ως Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου έμεινε μέχρι το 2015. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Peterson.

Ο Blanchard έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών θεμάτων, όπως ο ρόλος της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι κερδοσκοπικές φούσκες, η αγορά εργασίας και οι καθοριστικοί παράγοντες της ανεργίας, η οικονομική μετάβαση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και η φύση της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Στην πορεία, έχει συνεργαστεί με πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Ο Blanchard είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, συμπεριλαμβανομένων δύο εγχειριδίων μακροοικονομίας, το ένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τον Stanley Fischer και το άλλο σε προπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε εκδότης του Quarterly Journal of Economics και του NBER Macroeconomics Annual και ιδρυτικός εκδότης του American Economic Journal: Macroeconomics. Είναι Εταίρος και πρώην μέλος του Συμβουλίου της Econometric Society, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=3I6vBVGxLsA


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης