
Ο συγκερασμός των παραδοσιακών καλών πρακτικών στις καλλιέργειες και των σύγχρονων επιστημονικών καινοτομιών θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά και σε όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα να εξελιχθεί και να διασφαλίσει ένα καλό εισόδημα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 30ου Συνεδρίου της ΕΕΕΟ που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην ομιλία του στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, ο κ. Γεωργαντάς επικεντρώθηκε στις συνθήκες που διαμορφώνουν για τον πρωτογενή τομέα το ασταθές διεθνές περιβάλλον και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Λόγω της κλιματικής κρίσης, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση και χρήση νέων ανθεκτικότερων ποικιλιών στις καλλιέργειες. Παράλληλα, τόνισε ότι οι βελτιωμένες γεωργικές πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Είπε, επίσης, ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε την διατροφή που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας προσαρμόζοντας την παραγωγή μας σε αυτή, με παράλληλη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που παράγονται στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σημείωσε ότι στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή σε σχέση με τις πολιτικές του χθες: «Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Πιστεύουμε στην πολλαπλασιαστική δύναμη της συνένωσης, των πολλών παραγωγών, μαζί. Το κυβερνητικό μας σχέδιο για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς, επισήμανε ότι «Το νέο αυτό πρότυπο μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί κάτω από τη δική σας επιστημονική ομπρέλα και γνώση».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση