Μεγάλα επενδυτικά σχέδια κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας επηρεάζονται από το ράλι των τιμών των πρώτων υλών με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων ή οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς να εγείρουν θέμα αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών.

Πρόκειται για υποθαλάσσιες αλλά και εναέριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως και Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, υποδομές οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόσφατο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου.

Ο κ. Μανουσάκης ερωτηθείς σχετικώς είπε πως «το τοπίο έχει μεταβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Είμαστε σε συνεργασία με τη ΡΑΕ προκειμένου να αιτιολογηθεί από την πλευρά μας πιθανή μεταβολή στο κόστος των υλικών και των έργων συνολικά που πρόκειται να δημοπρατηθούν αλλά και είναι δημοπρατημένα». Επίσης προβλήματα υπάρχουν και με την εφοδιαστική αλυσίδα, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των υλικών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τα έργα

Τα έργα που έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις των πρώτων υλών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική «Αριάδνη» ύψους 1 δις. ευρώ, οι επόμενοι διαγωνισμοί της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους με τα έργα ύψους άνω των 400 εκ. ευρώ των υποσταθμών σε Σέριφο, Μήλο και Φολέγανδρο καθώς και τα υποβρύχια καλώδια, τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου, Κορίνθου κλπ.

Πηγές θέλουν οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τη Δ’ Φάση των Κυκλάδων να έχουν πάρει το «πράσινο» φως από τη ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών και οι συμμετέχουσες τεχνικές εταιρείες να καλούνται για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 7 Ιουνίου με βάση τα νέα δεδομένα.

Ο Ρυθμιστής αναμένει αιτιολογημένες προτάσεις για τα άλλα έργα όπως της Κρήτης – Αττικής και των ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Κορίνθου για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Για τον ΑΔΜΗΕ που δέχεται πιέσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες το θέμα είναι κρίσιμο καθώς το αναπροσαρμοσμένο κόστος θα πρέπει να περάσει στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση.

Πάντως, πηγές του Διαχειριστή διαβεβαιώνουν πως γίνονται προσπάθειες ώστε οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις να προχωρήσουν και να παραδοθούν εγκαίρως, ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για «πάγωμα» των μεγάλων αυτών έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης