Μειωμένες ήταν σε ετήσια βάση οι νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις το α΄ τρίμηνο του 2022, διαμορφούμενες στα 1,02 δισ. ευρώ από 1,36 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μεταβολή οφείλεται κατά βάση στη μειωμένη ροή χορηγήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Από την άλλη, οριακή ήταν η υποχώρηση στις μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη. Όπως εξηγούν, στις αρχές του 2021 η αγορά χρηματοδοτήθηκε ακόμη και προληπτικά, καθώς η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση και η οικονομία σε lockdown, καθιστώντας απαραίτητο το χτίσιμο ζωνών άμυνας για τη δύσκολη συγκυρία.

Εκείνη την περίοδο, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις νέες χορηγήσεις, με την υποστήριξη των δράσεων εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), οι οποίες απευθύνονταν κατά βάση σε μικρομεσαία σχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν στη συνέχεια τα αιτήματα χρηματοδότησης από αξιόχρεους πελάτες.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι οι νέες δανειοδοτήσεις θα ήταν ακόμη πιο χαμηλές εάν τους πρώτους μήνες του 2022 δεν καταγραφόταν αύξηση της ζήτησης για κεφάλαιο κίνησης, λόγω του παγώματος της αγοράς που προκάλεσαν ο κορωνοϊός, η ακρίβεια και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων:

Στο α΄ τρίμηνο του 2021 χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) 868 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 64% των νέων δανειοδοτήσεων του συγκεκριμένου διαστήματος.

Την ίδια περίοδο οι χρηματοδοτήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν σε 490 εκατ. ευρώ.

Στο α΄ τρίμηνο του 2022 οι συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούσαν δάνεια 544 εκατ. ευρώ προς ΜμΕ, ποσό μειωμένο κατά 37% σε ετήσια βάση, ενώ η συμμετοχή τους στις συνολικές δανειοδοτήσεις έπεσε κατά 11 μονάδες βάσης, στο  53%.

Αντίστοιχα, οι χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν τα 475 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητες σε ετήσια βάση (πτώση μόλις 3,1%).

Στο σύνολο της οικονομίας οι νέες εκταμιεύσεις υποχώρησαν κατά 25%, ως αποτέλεσμα της πτώσης των μεγεθών για τις ΜμΕ

Οι κλάδοι πρωταθλητές

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 60% των νέων χορηγήσεων στο α΄ τρίμηνο του 2022, ήτοι 609 εκατ. ευρώ από τα 1,02 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν σε τρεις γενικούς κλάδους.

Τη μερίδα του λέοντος, 268 εκατ. ευρώ, έλαβε η μεταποίηση και ακολούθησαν το εμπόριο (λιανικό, χονδρικό) με 199 εκατ. ευρώ και οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 142 εκατ. ευρώ.

Στα 100 εκατ. ευρώ έφτασαν οι δανειοδοτήσεις προς τον τομέα των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες έλαβαν 91 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες